'Er gaan echt hotels omvallen als er niets wordt gedaan'

'Er gaan echt hotels omvallen als er niets wordt gedaan'

Hoteldirecteur Freek van der Valk van Van der Valk Ridderkerk luidt de noodklok. In een 'uiterste oproep' aan het kabinet waarschuwt hij voor het omvallen van hotels als er niets wordt gedaan. Volgens de ondernemer komt het echte bedrijfseconomische risico na de pandemie.

Freek van der Valk doet zijn oproep in een interview met Nieuwsuur. De eigenaar van hotel Van der Valk Ridderkerk, en woordvoerder namens de 74 vestigingen van het concern, benadrukt dat ‘snel meer ondersteuning nodig is voor noodlijdende hotels’.

Buffers raken leeg

‘Ik wil niet bedelen of zielig zijn, maar er gaan echt hotels omvallen als er niets wordt gedaan’, aldus de ondernemer in het gesprek. Hij geeft aan onder de indruk te zijn van wat de regering aan het begin van de pandemie voor elkaar heeft gekregen, maar absoluut niet tevreden te zijn.

Volgens Van der Valk raken de buffers leeg. Hoewel de bedrijfskosten voor ongeveer 70 procent worden vergoed vanuit de Tegemoetkoming Vaste Lasten, zijn de gevolgen dramatisch. ‘De vergoeding is maximaal 90.000 euro per kwartaal, terwijl de vaste lasten voor een hotel kunnen oplopen tot een miljoen euro per vestiging’, zo stelt hij in het gesprek met Nieuwsuur.

Terugbetalen

De ondernemer benadrukt helemaal achter de genomen maatregelen te staan, maar vindt ook dat er goed plan moet komen voor het moment dat de hotels straks weer open willen. Hij stelt dat het echte bedrijfsrisico na de pandemie komt.

Van der Valk daarover tegen Nieuwsuur: ‘Dan moeten we uitgestelde betalingen en financieringen terugbetalen. Terwijl we dan ook niet weten of mensen dan uit eten gaan, uit het buitenland komen en gaan vergaderen.’

Iedereen denkt dat het na de pandemie weer goed is, maar dan begint voor ons een nieuwe heel lastige periode, zo besluit de hotelier.