Vakantiepark De Veluwse Hoevegaerde stapt over van Landal naar Roompot

Vakantiepark De Veluwse Hoevegaerde stapt over van Landal naar Roompot

Vakantiepark De Veluwse Hoevegaerde in Putten stapt op 1 januari 2022 over van Landal naar Roompot. Het park telt 164 vrijstaande hoevewoningen en bungalows. Dat hadden er meer moeten worden, maar afgelopen jaar zette de Raad van State een streep door uitbreidingsplannen van het park.

De Veluwse Hoevegaerde was oorspronkelijk een Creatief Park, tot deze groep in 1997 werd overgenomen door Gran Dorado. In 2002 ging Gran Dorado De Veluwse Hoevegaerde over naar Landal. Nu, precies 20 jaar later, stapt het Veluwse park over naar Roompot.

Raad van State verbiedt uitbreiding

Al in 2012 ontstaan plannen om De Veluwse Hoevegaerde uit te breiden. Bovenop de 164 bestaande woningen zouden nog eens 80 grotere woningen moeten komen, vooral gericht op gezinnen met kinderen. Enkele particuliere eigenaren maken bezwaar en voeren dat tot aan de Raad van State toe door. Daar krijgen ze gelijk: hun bezwaar dat de aantrekkelijkheid van bestaande huizen op het park vermindert bij nieuw aanbod van grotere huizen wordt gegrond verklaard. Net als het argument dat het totale bouwvolume op het park het bestemmingsplan overstijgt met de 80 geplande extra woningen.

De Raad van State vernietigt in maart 2020 de plannen, waarbij expliciet wordt gemaakt dat het huidige aantal woningen meteen het maximum is wat op het park mag staan. Wel wordt een modernisering van de infrastructuur, onderdeel van hetzelfde plan, toegestaan.

Roompot groeit hard

Na de overname door KKR in 2020 groeit Roompot hard. Zo werd vorig jaar al de Nederlandse branchegenoot Qurios overgenomen en uitgebreid. In 2020 werden in 51 weken evenzoveel nieuwe parken aangekondigd. Zowel in Nederland als internationaal.

De toevoeging van De Veluwse Hoevegaerde is in 2021 tot nu toe de derde aankondiging van een nieuw park. In januari maakte Roompot bekend een nieuw park in Zuid-Frankrijk te gaan openen en een week later volgde het bericht over het nieuwe vakantieconcept Cuber dat de service van een designhotel met de vrijheid van een vakantiehuis combineert. De eerste Cuber locatie komt aan de voet van de Veluwe.

Ook is De Veluwse Hoevegaerde niet de eerste Landal-locatie die overstapt naar Roompot. Op 1 januari 2020 deden de 74 Beach Villa’s op Hoek van Holland, de 90 strandhuisjes in Julianadorp en Duinresort Dunimar dat ook al.