Hotel in Paleis Soestdijk stap dichterbij nu gemeente plannen goedkeurt

Hotel in Paleis Soestdijk stap dichterbij nu gemeente plannen goedkeurt
Paleis Soestdijk - foto: Shutterstock

De gemeente Baarn heeft de plannen om van Paleis Soestdijk woningen en een hotel te maken, goedgekeurd. Toch zal het nog jaren duren voor de eerste gasten er kunnen slapen. Eerst moet het bestemmingsplan van het voormalig koninklijke complex worden aangepast.

Paleis Soestdijk staat al sinds 2004 leeg en ook de plannen om er (onder meer) een hotel te vestigen stammen zo ongeveer al uit die tijd. In 2017 werd een geschikte koper gevonden, die aankondigde op het complex woningen en een hotel te willen bouwen. Nu heeft de gemeente Baarn ook groen licht gegeven.

Al in 2009 werd voor het eerst geopperd dat een hotel in het paleis tot de mogelijkheden behoorde. In 2017 kocht MeyerBergman Erfgoed Groep het paleis voor €1,7 miljoen en begon plannen te maken Paleis Soestdijk en het bijbehorende landgoed verder te ontwikkelen. Voor het paleis is het concept Made by Holland gecreëerde, waar sinds 1 maart 2019 Frans van der Avert voor is benoemd als directeur.

Hotel in paleis Soestdijk

In die plannen is een hotel op de eerste verdieping van het paleis opgenomen. Daarnaast moet op het landgoed een geheel nieuwe woonwijk verrijzen. Er was veel kritiek op de plannen, zowel van lokale politici als omwonenden. Toch heeft nu een grote meerderheid van de gemeenteraad voor het voorstel van de eigenaar gestemd, meldt de NOS.

Een meerderheid van de raad heeft er vertrouwen in dat de eigenaar het paleis nieuw leven in zal blazen en weer toegankelijk maakt voor publiek. Ook bieden de plannen volgens de raad kansen voor lokale ondernemers en zorgt het voor werkgelegenheid.

Nu een ruime meerderheid heeft ingestemd met het ontwerp voor Paleis Soestdijk kan er gewerkt worden aan een nieuw bestemmingsplan voor het landgoed. Een beslissing over dat bestemmingsplan wordt op z'n vroegst begin volgend jaar verwacht, schrijft RTV Utrecht. Voorlopig kunnen de plannen dus nog niet worden uitgevoerd.

Paleis Soestdijk

Het paleis in Baarn staat leeg sinds de laatste bewoner, prins Bernhard, in 2004 overleed. Bernhard woonde er bijna 70 jaar, nadat hij het in 1937 met prinses Juliana had betrokken. Na dik drie eeuwen verloor Paleis Soestdijk met Bernhard zijn functie als jachthuis, zomerverblijf en woon- en werkpaleis van de Oranjes.