blog

Mysterieus Michelin

Restaurant 1675

Na de bekendmaking van alle andere gidsen, verschijnt maandag 11 december de ‘gids der gidsen’, de Michelingids. De spanning loopt inmiddels op.

Mysterieus Michelin

Veel koks zijn een beetje zenuwachtig of doen juist alsof ze het niet zo belangrijk vinden. Je kookt immers voor je gasten en niet voor Michelin. Dat zal allemaal best, maar toch. Menig kok zal de nacht voor de bekendmaking van de Michelinsterren onrustig slapen.

Michelin is de maatstaf. Natuurlijk is het Franse instituut traditioneel en oubollig. En jongere mensen laten zich misschien wat minder leiden door een autoriteit. Zij gaan voor aanbevelingen van gelijkgestemden. Allemaal waar, maar het rode boekje heeft nog altijd de meeste waarde in de culinaire wereld. De gids is een autoriteit, toonaangevend en nog altijd zeer relevant in de gastronomie. Een ster wordt gezien als een kroon op het werk, een erkenning en een beloning. En de waas van mysterie die altijd om Michelin hangt, maakt het alleen maar mooier.

MichelinsterrenMisset Horeca doet mee aan de sterrenkoorts en vroeg chefs naar hun eigen ervaringen met Michelin en liet hen een voorspelling doen. Wie krijgt er een ster? Veelgenoemd zijn de Amsterdamse zaken Bak en Breda. En ja, natuurlijk moet La Rive zijn ster terug. De Loohoeve in Schoonloo krijgt een aanbeveling en restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk wordt – net als vorig jaar – vaak genoemd als kanshebber op een ster.

Dan de kanshebbers op een tweede: krijgt restaurant Vinkeles in Amsterdam er een bij, of het Eindhovense Zarzo? Het spannendst is de vraag of we er een driesterrenrestaurant bijkrijgen. Krijgt Inter Scaldes van Jannis Brevet nu eindelijk een derde ster? Vorig jaar dachten we met z’n allen dat er misschien wel een derde ster uitgereikt zou gaan worden. Inter Scaldes werd toen ook genoemd. Het gonsde in de gangen van het DeLaMar Theater in Amsterdam, maar er gebeurde niets. En nu? Wie weet. De wegen van Michelin zijn immers ondoorgrondelijk.

Reageer op dit artikel