blog

Je hoeft als ondernemer niet alles alleen te doen

Restaurant 1052

Dat het ondernemersvak soms moeilijk is, weten de meeste horecaondernemers wel uit eigen ervaring. Velen worden succesvol door vallen en opstaan.

Je hoeft als ondernemer niet alles alleen te doen

We interviewden onlangs self made horecaondernemer ‘Mister Dam Square’ Won Yip. Hij begon zijn imposante carrière al op 19-jarige leeftijd door het overnemen van café Bubbels in Goes. Zijn horeca-imperium bevat inmiddels meer dan tien zaken. Zijn uitspraken kunnen zo op een tegeltje: ‘Als het gras bij de buren groener is, is het meestal kunstgras’. Het idee van gezellig een cafeetje runnen, moeten jonge ondernemers laten varen, stelt hij: ‘Gezellig wordt het niet. Het is heel hard werken.’ Yip doet veel zelf, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Robbert van Berkel, eigenaar van het Wapen van Kennemerland in Haarlem, heeft extern advies gevraagd omdat hij worstelde met  zijn personeelsbeleid. Het is voor veel ondernemers herkenbaar. Door allerlei andere zaken en de waan van de dag krijgen medewerkers te weinig aandacht en dat gaat ten koste van het werkplezier, inzet en de motivatie. Hij besloot het anders aan te pakken.

Ook Derk en Nicky van Westenbrugge vragen advies. In mei 2012 wordt hotel Parkzicht in Eindhoven failliet verklaard, waarna het ondernemerspaar het bedrijf overneemt. Het is een pittige start. Ze worden bijgestaan door een Raad van Advies, met daarin ondernemers die veel ervaring hebben in financiën, hotellerie en sales. Nu heeft het bedrijf gezonde cijfers en is het er drukker dan ooit.

De vier ondernemers die begonnen met Mexicaans restaurant Cabrón in Amsterdam kenden een uitdagende start en zochten daarbij ook ondersteuning. De financiering rondkrijgen was het grootste obstakel. Het leverde veel stress op, maar heeft het bedrijf uiteindelijk sterker gemaakt.

Veel ondernemers denken dat ze het allemaal alleen moeten doen, maar het kan verstandig zijn om extern advies te vragen. 

Marjon Prummel, hoofdredacteur Misset Horeca