nieuws

Crisis te weinig doorgedrongen bij KHN

Restaurant

De wil is er bij restaurants wel om de salarissen te verhogen, maar we kunnen het gewoon niet.’ Sectorvoorzitter van de restaurants Gijsbert Bianchi omschrijft hiermee een langdurig en emotioneel cao overleg dat hij had met zijn collega’s van de restaurantsector binnen KHN. ‘De crisis is bij KHN te weinig doorgedrongen.

Crisis te weinig doorgedrongen bij KHN

‘Het is in Woerden (de standplaats van KHN) te weinig doorgedrongen hoe hard de crisis bij de restaurants is aangekomen.’ Vorige week uitte Bianchi al een noodkreet dat de loonsverhoging van 1,5 procent over twee jaar absoluut van tafel moet. ‘De afgelopen week heb ik alleen maar bijval gekregen. Ik heb zo veel schrijnende verhalen gehoord. Iedereen drukt me op het hart in te zetten op de nullijn.’

Bij verlies optellen

Hij heeft een voorbeeld: ‘Over 2009 en ook over 2010 is een eindejaarsuitkering afgesproken van 1,25 procent. Die uitkering is niet gekoppeld aan winstgevendheid. Veel restaurants hebben die eindejaarsbonus gewoon moeten optellen bij hun verlies. Dat zal ook dit jaar weer gebeuren. Je kunt je voorstellen hoe ze dan reageren op een salarisverhoging.’

Hotels

Het cao overleg vond donderdag plaats met het voltallige sectorbestuur van de restaurants, twee sectormanagers en twee personen uit de onderhandelingscommissie van Koninklijke Horeca Nederland. Een duidelijke eis of standpunt heeft de sector niet op tafel gelegd. ‘We hebben diverse suggesties geopperd, maar we wachten het hoteloverleg van vrijdag af en bundelen dan ons advies.’

Waarschuwing

Gijsbert Bianchi heeft KHN wel gewaarschuwd voor de gevolgen als de nullijn niet wordt gehanteerd. ‘Dan zal enorm veel protest volgens. De G7 heeft al aangekondigd zich dan los te weken van KHN. Die gedachte wordt veel breder gedragen. We gaan dan echt heel roerige tijden tegemoet die niet goed zijn voor de branche. Niet voor werkgevers, maar ook niet voor werknemers. Restauranthouders zullen hun kosten toch ergens vandaan moeten halen.’

Reageer op dit artikel