nieuws

Gordon Ramsay onder vuur om vogeljacht

Restaurant

TV-chef Gordon Ramsay heeft in Engeland een storm van kritiek over zich heen gekregen vanwege een aflevering van zijn nieuwste show in Engeland: The F Word. In het programma vangt hij op IJsland een papegaaiduiker in een net, en gaat weinig zachtzinnig met de vogel om.

Gordon Ramsay onder vuur om vogeljacht

Tot afgrijzen van veel kijkers in Engeland ving Ramsay in zijn net een van de vogels, die op de lijst met bedreigde diersoorten staat, en draaide een meegekomen jager het dier voor de camera de nek om.

Daarna grilde Ramsay de papegaaiduiker, en diende het vlees op met komkommersalade. ‘Ik had niet gedacht dat ze zo lastig te bereiden zijn’, zegt Ramsay in The Telegraph over de IJslandse delicatesse. ‘Maar het vlees is heerlijk zacht en smaakt een beetje naar lever.’

Klachten

Op internetfora en bij het televiesiekanaal dat het programma uitzond, regende het klachten over de in de ogen van veel kijkers gruwelijke daad. Zowel het feit dat Ramsay een bedreigde vogel bereidde als dat het dier voor de camera stierf, schoot veel Britten in het verkeerde keelgat.

Dat de beruchte chef bij het vangen door de vogel in zijn gezicht werd gepikt, en daarvoor vier hechtingen nodig had, was daarbij een schrale troost.

De Engelse mediawaakhond Ofcom gaat nu naar aanleiding van de vele klachten onderzoeken of het programma wel door de beugel kan.

In Engeland is het verboden op papegaaiduikers te jagen, maar in IJsland mag dat wel, mits er een vergunning voor is. Ramsay beweert een vergunning voor het vangen van 1000 van de vogels te hebben.

Verdrinkingsdood

Tijdens de opnames van het programma beleefde de chef nog hachelijke momenten. Hij gleed uit, en viel van de 85 meter hoge klif waar de vogels broeden in het ijskoude water. Daar wist hij ternauwernood aan de verdrinkingsdood te ontsnappen, door zich na 45 seconden onder water te ontdoen van zijn zware bergschoenen die hem omlaag trokken. ‘Ik dacht echt dat ik er geweest was’, zei hij later over zijn avontuur.

‘Ik voelde mijn longen vollopen, raakte in paniek en kon niet naar boven zwemmen.’ Toch wist hij zijn schoenen loswurmen. Zijn filmploeg wierp hem een touw toe, en na onderzoek in het ziekenhuis bleek hij alleen een beenblessure over te houden aan het incident. ‘Een kat heeft 9 levens. Ik heb er al 12 gebruikt, en heb geen idee hoeveel ik er nog heb.’

Meer berichten over Gordon Ramsay:

Reageer op dit artikel