nieuws

Nederlandse culi’s brengen ode aan Bocuse

Restaurant

Drie Nederlanders brengen binnenkort een bijzondere ode aan Paul Bocuse. Ze gaan twee dagen exact volgens de richtlijnen en filosofie van de Franse grootmeester koken, en gaan om die kneepjes te leren voor drie dagen op stage bij Bocuse in Lyon.

Nederlandse culi’s brengen ode aan Bocuse

Een eer die maar weinigen gegund is, daar Bocuse geen vreemdelingen in zijn keuken duldt. Nou zijn twee van de drie geen vreemdeling: patron-cuisinier Ferry van Houten van restaurant Het Bosch in Amsterdam was ooit leerling in de keuken van Bocuse, en freelance chef-kok en culinair journalist Alain Caron is persoonlijk bevriend met de grote chef. De derde is Erik Muller van Pasteuning Wijn, geen bekende van Bocuse, wel een groot fan.

De drie gaan binnenkort naar L’Auberge du Pont de Collonges in Collonges-au-Mont-d’Or (een dorpje bij Lyon), om daar onder toeziend oog van de meester een Bocuse Menu door te koken, en ook in overleg met Bocuse’s directeur de salle François Pipala de bijpassende wijnen te selecteren.

Bocuse bood de stage zelf aan, aldus Caron. Of eigenlijk: toen hij hoorde van de ode die ze hem wilde brengen, liet Bocuse weten dat dat alleen mocht als de drie bij hem het menu zouden komen doornemen.

De opgedane kennis resulteer op 22 en 23 november in een speciaal Bocuse Menu in Het Bosch. ‘Dat zal dan, ook qua entourage, voor honderd procent conform de Bocuse-normen zijn. Alsof Bocuse zelf de regisseur is geweest’, benadrukt het trio.

Bocuse is zelf niet aanwezig bij de ‘hommage hollandais à l’institut Bocuse’, zoals de initiatiefnemers het noemen. Wel zal hij middels een vooraf opgenomen videoboodschap de gasten in Het Bosch toespreken.

Meer berichten over Bocuse:

Reageer op dit artikel