Dagelijks sterven 6000 mensen, voornamelijk kinderen, aan uitdroging en infecties als gevolg van vervuild water. UNHCR voorziet dagelijks ruim 20 miljoen mensen van drinkwater.
Het Canadese concept Earth Water steunt UNHCR hierin door water in pakken en flessen te verkopen, en daarvan 100 procent van de winst uit te keren aan de hulporganisatie.
De filosofie van het waterproject is simpel: ‘We vragen mensen niet om geld of tijd, we vragen ze alleen maar om water te drinken’.
Eind juni kwam Earth Water ook naar Europa, en met succes. De Europese tak verwacht het eerste jaar al ruim 100.000 Euro over te kunnen maken naar het waterfonds van UNHCR.
Primeur
Nederland is het eerste en nu nog enige Europese land waar Earth Water te verkrijgen is, en De Soete Inval is dan weer één van de eerste restaurants die het concept omarmt. Een primeur dus voor de Enschedese horecagelegenheid.
Eigenaresse Debby van der Vliet ‘dwingt’ nu haar gasten om Earth Water te drinken, door geen enkel ander plat water te schenken, zelfs geen kraanwater. Maar ze gaat er vanuit dat mensen daar wel mee kunnen leven, zeker als ze weten dat ze daarmee het leven van anderen kunnen redden.