Toine Smulders Europees kampioen

Toine Smulders Europees kampioen

Wedstrijdkok Toine Smulders flikt 't weer. Na zeven jaar afwezigheid van het wedstrijdtoneel kookte hij weer eens om de knikkers, en met succes. Deze week werd hij in het Hongaarse Boedapest kampioen van Midden-Europa.

Vanuit Hongarije reageert de kersvers kampioen laconiek: ‘Echt moeilijk was het niet om te winnen. Het niveau in Nederland is nou eenmaal hoog, en daar profiteer ik mooi van als ik tegen jongens kook uit Polen en Tsjechië.’

Zijn stijl is puur, en dat helpt bij wedstrijden. ‘Smaak is alles. Je kunt je tijd wel verdoen met allerlei schuimpjes, maar presentatie komt pas op plek twee. Ik hou het graag simpel, maar wel qua smaak helemaal top.’

Jaren '90

Het was voor het eerst in zeven jaar dat Smulders weer deelnam aan een kookwedstrijd. In de jaren negentig won hij regelmatig wedstrijden, volgens eigen zeggen verloor Smulders zelfs nog nooit. Met zijn ervaring als wedstrijdkok stond hij een stuk relaxter aan de kachel in Boedapest dan de meesten van zijn zeven concurrenten.

‘Ik ben tegenwoordig gewend aan camera’s en aandacht. Vroeger stond ik te trillen op mijn benen.’ Wel prijst Smulders de manier waarop de Hongaarse media aandacht hebben voor de wedstrijd. ‘Er draaiden constant zes tv-camera’s. Dat zou in Nederland nooit zo groot worden opgepakt.’

8 miljoen chef-koks

De Global Chefs Challenge Budapest maakt onderdeel uit van de WACS, de World Association of Chefs Societies. Dit is de wereldwijde overkoepelende organisatie van koksverenigingen, waar meer dan 8 miljoen chef-koks lid van zijn.

Smulders mag nu als kampioen van Midden-Europa in mei 2008 naar Dubai, waar het wereldkampioenschap wordt gehouden tijdens het tweejaarlijkse congres van WACS. De komende maanden vinden ook nog de wedstrijden plaats voor Noord- en Zuid-Europa. Zwitserland en Duitsland werden in Boedapest overigens twee en drie.

Smulders stond jarenlang in de keuken van restaurant De Beukenhorst in Winterswijk, en heeft nu zijn eigen restaurant Villa Copera in Tolkamer. Wedstrijdkoken ziet hij als een mooie gelegenheid extra reclame te maken voor zijn restaurant.

Zie ook: