nieuws

Toprestaurateurs over de crisis

Restaurant

Vaste gasten komen minder frequent. Hun gemiddelde besteding is lager. Zakenlieden worden teruggefloten door hun directie. Waar mensen eerst honderd euro mochten besteden, krijgen ze er nu nog maar vijfendertig. Daar worden we niet vrolijk van.

Toprestaurateurs over de crisis

Dit zijn woorden van François Geurds, eigenaar van Ivy in Rotterdam en met plaats twintig de hoogste binnenkomer in de Lekker Top 100. Ook zijn restaurant heeft last van de crisis zo zegt hij in het debat in Lekker 2010.

Minder grote wijnen

Geurds: ‘Ik merk dat mensen echt bang zijngeworden om geld uit te geven. De hand zit stevig op de knip. Grote wijnen worden minder en minder besteld.’ Geurds ergert zich aan het feit dat steeds meer gasten proberen te onderhandelen over de prijs. ‘Wij zijn geen sjacheraars.’ Ik ga niet in op onderhandelpogingen. Voor je het weet is het einde zoek.’

Traiteurs

Mensen die wel profiteren van de crisis zijn traiteurs, zo zegt Geurds. ‘Zij maken meer rendement dan een jaar geleden.’

Faillissement toprestaurant

Ingrid Hörster voormalig eigenaar van La Vilette in Rotterdam heeft de crisis ook aan den lijve ondervonden. In juni van dit jaar moest zij het faillissement aanvragen voor haar toprestaurant. ‘De overgang was heel hard.

Gasten die een dikke fles wijn lieten komen, namen plotseling huiswijn, of slechts één glas. Anderen aten niet meer a la carte, maar kozen voor het lunchmenu’.

Bekijk hier de ranglijsten van Lekker 2010:

» Lekker Top 100 2010

» Niet meer opgenomen 2010

» Op de drempel 2010

» Debutanten 2010

» Grootste stijgers 2010

» Snelste dalers

» Provincietoppers 2010

Reageer op dit artikel