Nieuw wereldwijd keurmerk voor kweekvis

Nieuw wereldwijd keurmerk voor kweekvis

Naast MSC voor duurzaam gevangen vis, is er nu ook een keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. ASC is een wereldwijd, onafhankelijk keurmerk voor kweekvis. Maandag 20 augustus is het officieel gelanceerd in Nederland.

Het ASC keurmerk wordt toegekend aan verantwoord gekweekte vis. De eerste vis die het keurmerk krijgt is Tilapia van Regal Springs uit Indonesië. Deze vis is in vervolg te herkennen aan het keurmerk ASC op de verpakking. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. De presentatie in Nederland vond maandag 20 augustus plaats in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Naast supermarktketens Albert Heijn en Jumbo verkopen ook visbedrijven Anova en Mayonna deze duurzame kweekvis. Binnenkort wordt ook pangasius gecertificeerd. En vanaf eind dit jaar zullen tweekleppige schelpdieren (zoals venusschelpen, mosselen en oesters), abalone en zalm het keurmerk krijgen.

Viskweek is een van 's werelds sterkst groeiende voedselsectoren. Naar verwachting zal in 2018 de visproductie afkomstig van kweekvis die van de wilde vangst overtreffen.

Het nieuwe keurmerk is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en IDH, Initiatief Duurzame Handel.