nieuws

Restaurant Instock: met producten die super niet meer in mogen

Restaurant

Vier werknemers van Albert Heijn zijn op 21 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam met een restaurant begonnen waarin voedselverspilling centraal staat. Het viertal serveert met name producten die in de supermarkt niet meer verkocht mogen worden.

Restaurant Instock: met producten die super niet meer in mogen

Op de kaart van het restaurant Instock in Amsterdam staat voedsel uit winkels van Albert Heijn. Het gaat om levensmiddelen die niet meer in de supermarkt kunnen worden verkocht, zoals brood van een dag oud. Deze producten zijn niet over de datum heen. De initiatiefnemers zijn Freke van Nimwegen, Selma Seddik, Merel Laarman en Bart Roetert.

Pop-up restaurant

Het kwartet haalt met een elektrische wagen de producten op bij verschillende Albert Heijn-winkels in de hoofdstad. Instock opent voor 5 maanden de deuren en is tot november elk weekend geopend voor een driegangen diner op vrijdag en zaterdag en een brunch op zondag. Doordeweeks is het mogelijk om de locatie af te huren voor evenementen.

Stichting

Instock is een stichting zonder winstoogmerk en opereert zelfstandig. Wel wordt er hoofdzakelijk gekookt met de producten van Albert Heijn. Albert Heijn zelf zegt in een reactie trots te zijn op het ondernemerschap van het viertal.

‘Onze chefs gebruiken reststromen vanuit de keten en laten zien dat wat anders weggegooid zou worden, eigenlijk fantastisch eten is. De opbrengst zetten we in om voedselgerelateerde projecten te steunen. Ons doel is voedselverspilling tegen gaan en bewustzijn te creëren over het onderwerp.’