nieuws

Proef met openbare inspectiegegevens NVWA van start

Restaurant

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gestart met de aangekondigde proef om inspectiegegevens openbaar te maken. Inmiddels is een website en een app gelanceerd onder de naam Horeca Inspectiekaart, met de gegevens van 1600 horecazaken.

Proef met openbare inspectiegegevens NVWA van start

Het gaat nog om een proef, voorlopig zijn alleen de gegevens van 1600 lunchrooms. Maar als het aan de dienst van het Ministerie van Economische Zaken ligt, zijn dat er binnen een jaar 45.000. Eerder leek het animo onder lunchrooms laag voor de proef. In februari kondigde de NVWA de proef aan.

De zogenaamde Horeca Inspectiekaart toont de gegevens van de laatste keuring. Aan de kleuren is te zien of een bedrijf de zaakjes op orde heeft (groen), of er ‘een tekortkoming is gezien waarvoor een boete is opgelegd’ (oranje) of dat de lunchroom onder verscherpt toezicht staat (rood). Lunchroomeigenaren die hun zaak op de Horeca Inspectiekaart willen laten zetten, kunnen vrijwillig een zogenaamde Veilig Voedsel Verklaring invullen.

Geen rood stipje

Op dit moment is er overigens geen enkele lunchroom die met een rood stipje is aangeduid. Lunchrooms zijn volgens de NVWA dan ook ‘het type horecabedrijf dat de keuken over het algemeen op orde heeft. Andere types horeca die minder goede beoordelingen krijgen, worden na deze proefperiode van een jaar ook aan het overzicht toegevoegd.’

Dankzij een wetswijziging kan de autoriteit binnenkort ook melden waarom een bedrijf een bepaalde beoordeling heeft gekregen.

De NVWA maakt overigens een onderscheid tussen particuliere lunchrooms en ketens. De particuliere lunchrooms verschijnen op de Horeca Inspectiekaart , de lunchrooms die bij ketens zijn aangesloten zijn onderdeel van de zogenaamde formule-aanpak. Bij deze aanpak wordt niet elke vestiging van bijvoorbeeld Bagels & Beans gecontroleerd, maar is er sprake van een steekproef. De resultaten van de ketens zijn ook te vinden op de site van de NVWA.

Discussieer op Connect mee over het openbaar maken van inspectiegegevens

Reageer op dit artikel