nieuws

Liveblog presentatie Michelin 2015

Restaurant

In het Theater aan het Vrijthof in Maastricht presenteert Michelin vandaag, maandag 17 november, haar gids voor 2015. De formaliteiten vinden plaats van 10.00 tot 14.00 uur. Misset Horeca is uiteraard ter plaatse (@horeca en @rikleonards) en volgt alle mutaties op de voet. Via een liveblog doen we real time verslag van dat wat zich in Maastricht afspeelt en te maken heeft met de sterren.

Liveblog presentatie Michelin 2015

12:15 We sluiten de liveblog en gaan verder met de verslaggeving! Bellen, appen et cetera!

12:14 De Zwethheul van Mario Ridder staat niet meer in de gids met twee sterren. Ook Joelia, het nieuwe, nog te openen, restaurant van Ridder in het Hilton Hotel in Rotterdam is niet opgenomen.

12:07 De Leuf in Ubachsberg van twee naar een ster. De Saffraan Amersfoort raakt ster kwijt. Bron: persbericht Michelin. De Echoput raakt ster kwijt. Toine Hermsen raakt ster kwijt.

12:05 Geen nieuwe derde ster in Nederland. De Librije (verhuizing aanstaande!) en De Leest houden drie sterren.

12:01 Tweede ster voor Soenil Bahadoer van de Lindehof in Nuenen. Aanwezig in Maastricht en tranen op het podium.

11:58 ’t Nonnetje in Harderwijk van Michel van der Kroft krijgt tweede ster. Niet in Maastricht en Ellis krijgt zijn voicemail als hij belt vanaf het podium. Hilariteit in de zaal.

11.56 Librije’s Zusje Amsterdam krijgt direct twee sterren van Michelin. Open sinds mei 2014. In zeer korte tijd twee sterren. Sidney Schutte is overdonderd!

11:45 Nieuwe sterzaken: Sazanka, Amsterdam in Okura Hotel, Sinne van de Zweedse chef Alexander Ioannou, ook Amsterdam. Ook ster voor Wiesen in Eindhoven van Yuri Wiesen en voor Ratatouille in Haarlem van Jozua Jaring. Ook FG Food Labs van Francois Geurds krijgt zijn eerste ster! Geurds wordt gebeld door Michael Ellis.

11:42 En nu de nieuwe sterren! Eerste exemplaar van de gids is voor Onno Hoes.

11:41 Michael Ellis: ‘In onze gids staan restaurants voor ieder budget en iedere gelegenheid.

11: 35 Hans van Wolde zit niet in de zaal. Hij twittert: ‘Niks sterren uitreiking foto in het ziekenhuis bah… En daarbij een foto van twee krukken!

11:34 Michael Ellis op het podium in Maastricht: ‘Er gebeuren spannende dingen in Nederland’, via @horeca op twitter. @rikLeonards: ‘Hoop jonge Nederlandse chefs met creativiteit, goede productkwaliteit en unieke signatuur…’

11:33 Podium nu voor Michelin-directeur Michael Ellis!

11:26 Cees Helder: ‘Natuurlijk hebben chefs last van blogs. We moeten het hebben van positieve reacties’. En: ‘De impact van Michelin voor de horeca is nog steeds erg groot. Voor de binnenlandse buitenlandse gast.’

11:19 Onderzoek studenten hotelschool. ‘Beeld buitenlandse gast over gastronomie Nederland ‘slecht’, aldus onderzoek. Belangrijkste reden: gebrek aan identiteit.’ NBTC over imagoverbetering: ‘we gaan regio verbinden aan product en chef’.

11:12 Spanning opvoeren: Rondetafelgesprek op het podium van Michelin2015 met onder andere Cees Helder.

11:05 Van start!

10:56 Uitspraak Cees Helder tegen @Horeca: ‘Je weet het niet, maar er zou een nieuwe derde ster kunnen vallen. Nederland is er rijp voor.’

10:20 Welke chefs/ondernemers zijn al of gaan naar Maastricht vandaag? Gespot zijn: Richard van Oostenbruggge van Bord’eau**, Harald Hovenkamp van Kaatje bij de Sluis*, Johan van Groeninge, Avant Garde*, Lars van Galen van ’t Lansink*, Carsten Klint van Central Park, Margo Reuten van DaVinci**, Jacob Jan Boerma en Kim Veldman van De Leest***, Jonnie Boer van De Librije***, Erik van Loo van Parkheuvel**, Jeffrey Schoeman van Korianders, Jeroen Trimbos Restaurant Jerome, Stan Kerckhoffs van LaTour, Noordwijk, Jan Marrees, Bretelli, Weert, Edwin Soumang van Restaurant One in Roermond, Sidney Schutte van Librije’s Zusje in Amsterdam, Jan Sobecki van Chapeau! in Bloemendaal en vele anderen!

10:05 Er staan twee belangrijke verhuizingen op de agenda, De Librije*** verhuist naar het eigen hotel en ook De Zwethheul** vertrekt uit Schipluiden naar Rotterdam waar het onder de naam Joelia verder gaat in het Hilton Hotel.

9:52 @RikLeonards is in het Theater aan het Vrijthof. Installatie in de perskamer!

9:47 Michelin moet zich vandaag uitspreken over Restaurant De Leuf in Ubachsberg. Het tweesterrenrestaurant verloor eerder dit jaar onverwacht zijn chef Paul van de Bunt. Bas van Kranen, de rechterhand van Van de Bunt, heeft nu de culinaire leiding. Hij wordt ondersteund door Robin van de Bunt, de zoon van eigenaresse Sandra van de Bunt. Andere veranderingen waar vandaag een oordeel over komt zijn de chefwissel van Bridges, het restaurant in hotel The Grand dat vorig jaar zijn eerste ster kreeg. Chef Joris Bijdendijk ging naar het Rijksmuseum en droeg zijn functie over aan BobBy Rust, voorheen chef bij Ron Gastrobar. Ook De Echoput in Hoog Soeren zag chef Leendert Scholtus vertrekken. Scholtes begon zijn eigen restaurant, de Goudplevier in Peize. Zijn rol bij De Echoput is overgenomen door Peter Paul van den Breemen.

9:23 Acht sterren gaan er vandaag zeker af vanwege bedrijfssluitingen of verhuizingen. Dicht zijn/dicht gaan de volgende restaurants met één ster: Hermitage in Rijsoord, Le Marron in Malden, Savelberg in Voorburg, Lakes in Hilversum (eind 2013 failliet gegaan), De Wanne in Ootmarsum en Restaurant de Molen in Kaatsheuvel sloten hun deuren. Tweesterrenrestaurant Librije’s Zusje in Zwolle stopt eind dit jaar. Vraag is of Michelin de twee sterren van Librije’s Zusje Zwolle ook direct toebedeeld aan Librije’s Zusje in Amsterdam.

8:32 Collega’s @horeca en @rikleonards zitten al even in de auto op weg naar Maastricht. Ze doen via twitter live verslag van de gidspresentatie. Naast de mobiele telefoon zitten ook foto- en videocamera in de tas. Deze laatste moet helaas uit bij het interview met Werner Loens later vandaag. Ook Michael Ellis is aanwezig in Maastricht en ook daarvoor staan de collega’s ingepland in het drukke persschema. Tien minuten spreektijd met Ellis en twintig minuten met Loens.

7:52 Nederland maakt zich op voor de gidspresentatie van Michelin. Op twitter veel berichten van culinair Nederland: vroeg uit de veren en op naar Maastricht voor #Michelin2015.

7:48
Ron Blaauw op tv bij WNL Vandaag. Hij is er zelf niet bij. ‘Te ver, ben liever bij mijn team’, zegt Blaauw op tv. Hij volgt het sterrennieuws via social media. Voor hem geen spannende dag vandaag. ‘Dat is geweest’.

7:44 Vorig jaar kreeg Nederland er op 25 november een driesterrenrestaurant bij: De Leest in Vaassen kreeg van Michelin haar derde ster. De teller bleef staan op twee omdat Oud Sluis in Sluis gesloten is en haar sterren dus verliest.

Michelin deelde diezelfde dag drie nieuwe tweede sterren uit: Fred in Rotterdam, FG in Rotterdam en Bord’eau in Amsterdam. Beluga Loves You (voorheen Beluga) behield haar twee sterren. Negen nieuwe restaurants kregen een eerste ster: Bridges in Amsterdam, Ron Gastrobar in Amsterdam, Spetters in Breskens, Lucas Rive in Hoorn, ’t Raedhuys in Duiven, Tuindorphotel ’t Lansink in Hengelo, Élevé in Leeuwarden (voorheen: Frouckje Staete, Rijperkerk), Wereldmuseum in Rotterdam en In de molen in Onderdendam.

7:31 De teller in Nederland staat nu nog op 105 restaurants met een of meer sterren. 84 zaken hebben een ster, 19 zaken hebben er twee en twee restaurants in ons land krijgen de hoogt haalbare notering van Michelin met drie sterren. Rond het middaguur vandaag is de nieuwe stand van zaken bekend.

Reageer op dit artikel