nieuws

De Leest fier op één in Misset Horeca Superlijst 2015

Restaurant

Met de vele (ster)restaurants die afgelopen jaar gesloten zijn, is ook de Misset Horeca Superlijst in beweging. Bovenin valt dat mee, de top vier is gelijk aan vorig jaar met De Leest op één. Daaronder woelt het. Zo viel Mario Ridder ver terug, en katapulteert Librije’s Zusje Amsterdam met stip de top 20 in.

De Leest fier op één in Misset Horeca Superlijst 2015

Elk jaar wegen we de vier restaurantgidsen Michelin, Lekker, GaultMillau en GrootSpraak en kennen aan de scores die restaurants in die gidsen krijgen, punten toe. Zo komen we tot onze eigen lijst, de Misset Horeca Superlijst, met daarin de gemiddeld beste honderd restaurants van het land.

De Leest behaalt een score van 404, door de hogere plek in Lekker is dat één punt meer dan vorig jaar. Net als in de Superlijst 2014 houdt het Vaassense restaurant driesterrencollega De Librije met één punt verschil op plek twee.

Inter Scaldes volgt op de derde plek op ruime afstand. Overigens, mocht Jannis Brevet van Michelin een derde ster krijgen, dan streeft hij die andere twee voorbij. Want zowel Lekker als GrootSpraak plaatsen Inter Scaldes boven De Leest en De Librije.

De hoogste nieuwe binnenkomer is Librije’s Zusje Amsterdam, dat vanuit het niets op plek 19 staat. De enige andere nieuwe binnenkomer is HMB in Rotterdam, op plek 97.

Sprong

Een aantal restaurants maakt een flinke sprong. Zo is Beluga Loves You terug bovenin op plaats 12. Vorig jaar kreeg Hans van Wolde door zijn gewijzigde concept in enkele gidsen geen score of een twijfelscore, waardoor hij nog maar net in de top 100 bleef.

De grootste stijger op de lijst is In de Molen. Vorig jaar was deze zaak één van de konijnen uit de hoge hoed van Michelin, dit jaar zijn de andere gidsen ook afgereisd naar Onderdendam. Een stijging van 134 plaatsen brengt In de Molen op plek 93.

Mario Ridder

Andersom zakt Mario Ridder ver weg, van 5 naar 71. Zowel Michelin, Lekker als GrootSpraak geven Joelia by Mario nog geen score – het restaurant is immers nog niet open. Opvallend genoeg staat in Lekker De Zwethheul nog op plek 5. En dat is wat Ridder nog in de Superlijst houdt.

Ook Ron Gastrobar valt flink terug:  min 49 plaatsen. Vorig jaar was het concept van Ron Blaauw nieuw en gaven enkele gidsen hem het voordeel van de twijfel, dat voordeel is nu weggevallen. Bridges, dat vorig jaar nog spectaculair steeg in de lijst, zag chef-kok Joris Bijdendijk vertrekken en zakt prompt 50 plekken.

L’Atelier

Restaurants als De Saffraan en De Echoput verliezen hun ster en vallen uit de top 100, andersom vlogen nieuwe sterren als FG Food Labs en Ratatouille bij sommige andere gidsen nog onder de radar en staan dus nog buiten de top 100 in de Superlijst.

Het laagst genoteerde sterrestaurant is FG Food Labs op plek 206, het hoogst genoteerde restaurant zónder ster is al jaren L’Atelier in Gulpen, dit jaar op plek 56.

Gesloten

Dan is er een hele rij zaken die afgelopen jaar gesloten zijn en dus niet meer in de lijst voorkomen. Dat zijn Librije’s Zusje Zwolle, Savelberg, Hermitage, Le Marron, De Molen, Solo, De Wanne en Corneille.

Ook zijn er restaurants die dit jaar in geen enkele gids meer een score krijgen die opname in de Superlijst rechtvaardigt. Als deze zaken ook volgend jaar 0 punten halen, verdwijnen ze van de lijst.

Bekijk hier de Misset Horeca Superlijst 2015

Reageer op dit artikel