nieuws

‘Keukens sterrenrestaurants vaak vies’

Restaurant 1805

De keukens van sterrenrestaurants in ons land zijn vaak vies. Twee op de vijf sterrenrestaurants hebben in de afgelopen vier jaar ook een waarschuwing gekregen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat voornamelijk om ongedierte in de keuken, het onzorgvuldig opslaan van producten en vieze keukens, blijkt uit eigen onderzoek van omroep KRO-NCRV.

‘Keukens sterrenrestaurants vaak vies’

Nederland telt 106 restaurants die één of meerdere Michelin-sterren mogen voeren. Sinds 2012 voerde de NVWA 133 keuringen uit bij 79 restaurants. Deze keuringen worden niet aangekondigd bij de restauranteigenaar.

Bij dertig restaurants was volgens de NVWA alles op orde. Daarnaast werden bij achttien zaken kleine fouten ontdekt en kregen 31 gelegenheden een officiële waarschuwing, aldus KRO-NCRV. Na een waarschuwing krijgt de horeca-eigenaar de gelegenheid om de misstanden op orde te krijgen. Bij een herkeuring moeten deze punten vervolgens opgelost zijn.

Twee restaurants kregen na een keuring direct een boete. ‘Bij één sterrenrestaurant knaagden muizen aan het brood dat voor consumptie bedoeld was en werden muizenkeutels in het magazijn gevonden. In het andere geval was drie liter bouillon over de datum geraakt’, aldus de omroep.

De namen van de restaurants zijn door de NVWA geanonimiseerd. De toezichthouder heeft de uitkomsten van het onderzoek bevestigd.

Reageer op dit artikel