nieuws

Peter Lute opent De Kruidfabriek

Restaurant 2448

Peter Lute sloot in juli zijn Lute restaurant in Amstelveen en heeft daar nu De Kruidfabriek geopend. Ander concept, ander interieur, maar dezelfde wil om kwaliteit op het bord te leggen. En met een hoofdrol voor kruiden.

Peter Lute opent De Kruidfabriek

De Kruidfabriek huist in een oude kruitfabriek, maar omdat Lute in zijn keuken én in het interieur een hoofdrol heeft weggelegd voor kruiden, koos hij voor deze schrijfwijze.

In een kas vol verse groentes en een bar overwoekerd door botanica groeit Lute’s nieuwe verhaal, in het pand waar hij met zijn partner Marieke Lute 14 jaar geleden de basis legde met Lute restaurant. In juli sloot hij Lute restaurant voor de verbouwing.

‘Het is natuurlijk best gek om na 14 jaar succesvol te zijn opeens te zeggen: we gaan alles anders doen’, zegt Lute over de koerswijziging. ‘Maar we willen altijd energie voelen van zowel onze gasten als van ons team. Het gevoel van een veilige gevestigde orde vinden we heel benauwend.’

Kruiden

Kruiden en specerijen uit eigen tuin en kas worden aangevuld met lokale producten en tot pure gerechten verwerkt. Zelf omschrijft Lute de stijl als ‘creatief en rauw elegant’.

Lute wil veel vegetarische gerechten maken, en zelfs een volledig groentenmenu. De prijzen van gerechten liggen lager dan voorheen.

Interieur

De inrichting draait om groen en verse kruiden. Door de hele ruimte staan kruiden die daadwerkelijk vers geplukt worden door koks om in de keuken te gebruiken of bartenders om er een cocktail mee te bereiden.

Het traditionele tafellinnen is verdwenen. De lichte eikenhouten tafels, grijstinten en stalen accenten geven een subtiele industriële look en de kleinere entree creëert een rauwe maar warme intimiteit.

Tim Buis

Tim Buis krijgt als chef de dagelijkse leiding over de keuken. Peter Lute heeft bewust gekozen om zijn voormalig souschef op te voorgrond te laten treden: ‘Hij is zó gepassioneerd. Ik ben natuurlijk nauw betrokken met de creatie van de gerechten, maar Tim is nu écht de chef. Ik heb ook echt de behoefte om anderen een podium te geven op dit punt in mijn carrière.’

Reageer op dit artikel