nieuws

Bord’eau behoudt positie 31 in Lekker 2018

Restaurant 1415

Restaurant Bord’eau in Hotel de L’Europe in Amsterdam behoudt haar 31ste positie in restaurantgids Lekker 2018 ondanks het aangekondigde vertrek van chef Richard van Oostenbrugge. Van Oostenbrugge begint samen met zijn voormalige sous Thomas Groot een eigen zaak. Bas van Kranen volgt hem in januari 2018 op.

Bord’eau behoudt positie 31 in Lekker 2018

Annelies Pijper, hoofdredacteur van Lekker, zegt tegen Misset Horeca dat ze de vraag over Bord’eau had zien aankomen. ‘Ondanks de aangekondigde mutaties binnen het team van Bord’eau hebben we er heel bewust voor gekozen om ze toch een rugnummer te geven. Geen notering zou afbreuk doen aan de kwaliteiten van het restaurant. Er gebeurt nu zo veel en er gaat ook nog veel gebeuren. Laten we stellen dat ik benieuwd ben naar volgend jaar.’

Lekker 2018 over Bord’eau

In de gids Lekker 2018 staat over Restaurant Bord’eau geschreven: ‘De chefswisseling in het prachtige restaurant van het statige Hotel de L’Europe zal begin 2018 haar beslag krijgen zodat er tot die tijd nog even genoten kan worden van de superieure keuken die Van Oostenbrugge in zes jaar tijd neerzette. En die twee Michelinsterren opleverde, alsmede een prachtig interieur van goud, hout, wit linnen en geluiddempende vloerbedekking.’

Richard van oostenbrugge

Over de gerechten: ‘Fantastische amuses als schaaldierenbisque met tandoorikruiden, mossel met citroengras en calamansi-crème, Noordzeekrab met limoen en gerookte avocado, scheermes met gelei van Pernod en bruis van mandarijn en een kopje bouillon van al dat zilte vocht, gemonteerd met oester. Licht, elegant en verrukkelijk van smaak. Of het echte werk: rolletjes van licht gemarineerde makreel gevuld met quinoa plus een aan tafel geschonken bouillon van tomaat. Naast langoustine die is gegaard in eendenvet en wordt geserveerd met Japans katsuobushi schaafsel (gefermenteerde, gerookte, gedroogde bonito tonijn). En als piece Texels lamsvlees (haasjes omwikkeld met een jasje van de vang). Perfect gegaard vlees, uitstekend van textuur en smaak, begeleid door zilte groenten, daslook en kokkeltjes. Erbij in het glas een donkerrode rioja met lichte houtlagering. Verrukkelijke kost, hopelijk geprolongeerd door de nieuwe keukenmeester die in Limburg al een Michelinster kookte. Bord’eau maakt tot die tijd even pas op de 31ste plaats.’

Leestip:

Richard van Oostenbrugge verlaat Bord’eau voor eigen zaak

Bas van Kranen nieuwe chef Bord’eau