nieuws

De Librije opnieuw op nummer 1 in lijst Lekker 2018

Restaurant 6927

De Librije van Jonnie en Thérèse Boer is de nummer 1 van Lekker 2018. Het Zwolse restaurant wisselt opnieuw van plaats met Inter Scaldes in Kruiningen, dat vorig jaar het hoogst scoorde in de inmiddels 40 jaar bestaande restaurantgids van Nederland.

De Librije opnieuw op nummer 1 in lijst Lekker 2018
Jonnie en Thérèse Boer

Op nummer 3 in de Lekker 2018 staat Ciel Bleu dat in 2017 op de zevende plaats prijkte.

‘Rankings en nummertjes’

Jonnie Boer van De Librije: ‘Ik heb niet zoveel met rankings en nummertjes, maar we zijn er wel erg trots op dat we al zo’n 25 jaar in de gastronomische gids Lekker staan. Dat blad heeft er wel voor gezorgd dat restaurants bij gasten in de spotlights staan.’ Over de nummer 1 positie zegt hij: ‘Dat kan volgend jaar weer anders zijn. Maar het is fantastisch dat we al zoveel jaren in de top 3 staan. Op de nummer 1-positie zijn we natuurlijk heel trots.’ Op de vraag hoe De Librije dit nieuws gaat vieren, zegt Boer: ‘We gaan zo naar een wijnproeverij en vanavond hebben we het afscheid van een medewerker van kantoor die 10 jaar bij ons heeft gewerkt. Daar gaan we het natuurlijk nog vieren.’

Broodkruimel

Vorig jaar waren de rollen omgedraaid. Toen schoof De Lijbrije een plaatsje op voor Inter Scaldes. Jonnie Boer van De Librije reageerde toen heel sportief op het nieuws. ‘Wat zal het verschil zijn? Een broodkruimel?’, zei hij over de lijst van 2017. ‘We zijn blij dat we weer in de top drie mogen staan.’

Vanzelfsprekend

Ook noemde Boer het toen niet vanzelfsprekend dat hij in de top van de lijst staat. ‘Je weet het natuurlijk nooit zeker, het blijft altijd spannend. Het zal wel gek zijn als we helemaal niet in de lijst staan natuurlijk.’

Verschuivingen

Interessant is de klassering beneden die van deze culinaire mastodonten: de ‘eeuwige derde’, restaurant De Leest in Vaassen, moet een plaatsje opschuiven voor chef-kok Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Amsterdam. Hetzelfde geldt voor collega Mario Ridder van Joelia in Rotterdam, die wordt afgetroefd door de revolutionaire koks François Geurds van FG Restaurant in Rotterdam, Sidney Schutte van Librije’s Zusje in Amsterdam en Jan Sobecki van Tribeca in het Brabantse Heeze. Zij belanden respectievelijk op 5, 6 en 7.

Top 10

Ten slotte tuimelt Hans van Wolde van het Maastrichtse Beluga bijna de Top-10 uit door het geweld van deze aanstormende talenten en dat van de intrigerende Surinaams-Franse keuken van Soenil Bahadoer (De Lindehof in Nuenen), die de 9de plaats in bezit neemt.

Bekijk hier de gehele ranglijst Lekker 2018