nieuws

Clemens Schalkwijk als zelfstandige in de zwarte brigade aan de slag

Restaurant 3104

Clemens Schalkwijk gaat aan de slag als zzp-er in de horeca. In de keuken komt de zzp-er al veel voor, in de bediening nog maar mondjesmaat. Schalkwijk verhuurt zichzelf op diverse niveaus: medewerker bediening/chef de rang, restaurantmanager of als food & beverage manager.

Clemens Schalkwijk als zelfstandige in de zwarte brigade aan de slag

Aan elke functie hangt Clemens Schalkwijk een ander tarief. Startend bij 35 euro ex btw per uur voor de rol van chef de rang/medewerker bediening.

Clemens Schalkwijk werkte voorheen voor de Han Concepts van Han Ting als manager operations. De wederzijdse verwachtingen tussen hem en het bedrijf lagen echter niet op één lijn. Half november kondigde hij zijn vertrek aan: ‘Na meerdere gesprekken gevoerd te hebben over mijn visie voor de verschillende concepten binnen Han Concepts en meerdere pogingen om nader tot elkaar te komen zijn Han en ik samen tot de conclusie gekomen dat onze ideeën te ver uit elkaar liggen om tot een vruchtbare samenwerking te komen. Ik vind het erg jammer, maar als het gat zo groot is moet je keuzes maken. Ik wens Han en zijn teams enorm veel succes met het opbouwen, ontwikkelen en uitbouwen van al zijn mooie concepten.’

Hiervoor vervulde hij functies als food & beverage manager bij Van der Valk De Cantharel in Apeldoorn. Ook werkte hij bij Hampshire Hotel Newport in Huizen en bij Restaurant Red aan de Keizersgracht in Amsterdam. Restaurant Red en De Cantharel zijn van dezelfde eigenaar, Bob Zeeuw Van der Laan. In Huizen was Schalkwijk maitre d’hotel/restaurant manager.

Clemens Schalkwijk

Clemens Schalkwijk (4-10-1973) begon zijn carrière in de horeca op Schiphol. Na 5 jaar was hij daar uitgekeken en maakte hij de overstap naar het Amstel. Daar was hij 4 jaar demi-chef de rang bij restaurant La Rive. Later was hij onder andere partner bij Horecatraining.com en werkte hij als restaurantmanager bij grand café Mathilde in het Krasnapolsky. In mei 2015 ging hij aan de slag als restaurantmanager in Huizen.

Eerder zei Clemens Schalkwijk in een interview in Misset Horeca best te spreken te zijn over het niveau van gastvrijheid in Nederland. ‘Al constateert hij een steeds groter wordend gat tussen de tophoreca en het lagere segment. ‘Met alle respect, maar de bediening van een gemiddeld eetcafé bestaat uit mensen die horeca als bijbaan hebben. Het zou fijn zijn wanneer de zwarte brigade een duidelijk boegbeeld kreeg. Nu gaat de aandacht heel vaak uit naar de keuken, naar de witte brigade. Terwijl je als zwarte brigade net zo goed de avond van de gast tot een succes maakt. Het een kan niet zonder het ander.’

Lees ook: ‘Bediening is geen bijbaan!’