nieuws

Liveblog: Presentatie Michelinsterren 2018

Restaurant 83814

In Amsterdam, in het De La Mar Theater, presenteert Michelin vandaag, maandag 11 december 2017, haar rode gids voor het jaar 2018.  Waar vallen of verdwijnen de sterren? Misset Horeca is uiteraard ter plaatse en volgt alle mutaties op de voet. Via een liveblog doen we verslag van de gidspresentatie en de aanloop ernaartoe.  Houd ons in de gaten. De hele dag! 

Liveblog: Presentatie Michelinsterren 2018

Zodra de Michelinsterren 2018 bekend zijn gemaakt, gaan we in Amsterdam met chefs in gesprek. Hoofdrolspelers die er niet bij zijn, bellen we voor hun reactie. Deze vind je dan elders op onze website.  Ook publiceren we razendsnel het totale Michelinsterren-overzicht.

Michelinsterren 2018:

Nieuwe derde ster voor InterScaldes van Jannis en Claudia Brevet.

Inter Scaldes van Jannis en Claudia Brevet: Een nieuwe derde ster voor Kruiningen. Bijna het voltallige team is mee. Claudia Brevet: we hebben er heel lang voor geknokt. Hard gewerkt, maar dit voelt geweldig.’ Vorige week zei ze nog tegen Misset Horeca dat ze nog steeds hoop had op die derde ster.  Michelinsterren 2018

Jannis en Claudia Brevet over komst derde Michelinster: ‘Wat een ontlading’

Michael Ellis: ‘Dit jaar zagen we een doorbraak. Jannis kookt al heel lang op hoog niveau. Wat is dan de stap van twee naar drie sterren? Het gebeurt niet altijd, het kan ook niet snel. Maar jij deed het wel. Zo werkt Michelin. We zagen die doorbraak bij je. En al onze inspecteurs zagen hetzelfde in je zaak.’

De Leest behoudt drie sterren. Jacob Jan Boerma en Kim Veldman op het podium. Boerma is nog beduusd van de ster voor The White Room. ‘Ik dacht dat Arturo om zou vallen, maar hij staat nog!’
De Librije behoudt drie sterren. Jonnie en Therese Boer op het podium. Jonnie zegt: ‘de eerste keer dat de buis past… Afgevallen’. Michael Ellis bedankt hen voor hun functie van rolmodel. ‘Ze mogen het voortzetten. Nationaal en internationaal.’
Drie sterren is een unicum. Er zijn er ‘maar’ 117 in de wereld, schat Ellis uit z’n hoofd.
Bekijk hieronder onze Live Stream van de sterren presentatie 2018.

Geen nieuw tweesterrenrestaurant voor Nederland.
Michael Ellis: ‘Onze inspecteurs zijn het land doorgegaan. Hebben gegeten. Hebben hun oordeel geveld, maar we kennen geen nieuwe tweedester toe. Wij maken de sterren niet zelf. Chefs verdienen ze. Elk jaar moeten mensen ze weer verdienen.

Nieuwe 1 sterren (compleet)

Zes nieuwe zaken voor Nederland met 1 Michelinster.

The Duchess, Amsterdam, Jeffrey Graf
Le Restaurant, Jan de Wit, Amsterdam. Voor zijn nieuwe locatie waar hij kookt met een jonge brigade voor acht gasten meer dan op z’n oude stek.
The White Room, Arturo Dalhuisen en Jacob Jan Boerma. Arturo: ‘Niet normaal. Ik sta hier heel graag. Wat ik nu voel is ongelooflijk. Ik wilde niets liever dan die ster. Elke dag zijn we aan het strijden om het hoogst haalbare mee te geven wat we kunnen. We gaan bewijzen dat we de ster waardig zijn.’ Arturo Dalhuizen: ‘Ik wilde niets liever dan die Michelinster’
Air Republic, Cadzand, Sergio Herman en zijn chefs Alex Buiten en Nicolas Misera.
Roy Eijkelkamp van De Bokkedoorns belt Alex Buiten en overhandigt zijn telefoon aan Michael Ellis. ‘Gefeliciteerd. Neem het applaus in ontvangst. Geniet er van met je team. We zien elkaar snel als het weer beter wordt…’ Alex Buiten: ‘Nu al ster voor AIRrepublic hadden we nooit verwacht’.
Fitzgerald, Rotterdam, Remco Kuijpers (chef) en Danny Gonzalez (eigenaar).
Vista, Henrie van der Heijden, Willemstad.

12.06
Over naar de sterren. live meekijken via Facebook Misset Horeca kan!
Wat moet je doen als chef, volgens Ellis? Je restaurant vullen met tevreden gasten. Dat is het allerbelangrijkste, Michelin vindt je dan vanzelf wel. Een ster moet je elk jaar verdienen. Je kunt een ster niet teruggeven. Het is onze mening. Het is een beloning voor het gehele team. Voor hard werken. Voor fijn koken.

12.01
Eerste exemplaar voor de gids is voor André van Duin. ‘Ik geef hem aan de hoogste bieder,’ zegt hij lachend. En al snel neemt de komiek het podium over, zoals hij dat kan. Zijn uitsprak: ‘Is there a price for the biggest ‘kok’  in the Netherlands? Micheal Ellis: ‘I don’t understand a word of it, but I’m laughing. How do you do that? It’s a profession…’ Ellis moet even een slokje water nadat Van Duin het podium heeft verlaten…

11.52
Podium voor Michael Ellis. Hij komt nog even terug op de video die de zaal zojuist zag over mentor-schap in de keuken. Jermain de Rozaria lacht met Soenil Bahadoer van De Lindehof uit Nuenen. ‘Ik waste stiekem mijn onderbroek op de zaak. Toen Soenil dat ontdekte kocht hij een wasmachine voor me. En natuurlijk leerde ik veel over smaak. Ik denk nu bij mijn eigen zaak nog vaak terug aan hoe chef het deed.’ De gids voor Nederland is de laatste die wereldwijd wordt gepresenteerd dit kalenderjaar. ‘We bewaren het best voor het laatst,’ zegt Ellis. Hij refereert nog even aan de ster voor Henk Savelberg die een ster kreeg in Bangkok. 

Ellis: ‘Michelin-food hoeft geen kaviaar te zijn, het kunnen ook aardappels zijn, of sardientjes. Het gaat smaak. We zien heel duidelijk een nieuwe manier van het Nederlandse koken. Met eigen producten. Smaak bovenaan.’

11.51
Live via facebook!!!

11.50
Zodra we echt overgaan op de sterrenregen, dan gaan we live via Facebook.

11.39
De uitreiking van de Michelin Award. Geen ster, maar een beloning voor het werk in de culinaire wereld en de hotellerie. Voor iedereen met passie die anderen een onvergetelijke gastronomische ervaring bieden, zo zegt Charles van de Perre. Nog nooit werd deze award uitgereikt. Hij gaat naar David van Steenderen van Vineum uit Rotterdam. Michelin reikt de prijs uit samen met Kwast wijnkopers en Martijn Kwast voegt toe dat het een wereldprimeur is. ‘Nog nooit is deze prijs uitgereikt. Super trots ben ik.’ David: “Ik ben sprakeloos. Ik had het niet verwacht want ik was niet van deze prijs op de hoogte (gelach uit de zaal).

11.35
Twee chefs op het podium die Dutch Cuisine uitleggen en promoten. Luc Kusters van Bolenius uit Amsterdam (vorig jaar bekroond met een ster) en Dick Middelweerd, van tweesterrenrestaurant De Treeswijkhoeve in Waalre.

11.21
Podium voor Charles van de Perre, Michelin. Hij dankt de zaal dat weercodes getrotseerd zijn om naar Amsterdam te komen. De waarde van de ster is volgens hem groot. ‘Wereldwijd. Media verslaan de gidspresentaties wereldwijd en de impact voor restaurants is groot.’ Van de Perre vraagt de  eerstejaars studenten  van de Hotelschool Den Haag die vandaag helpen met de gidspresentatie op het podium. Een luid applaus klinkt.

11.17 uur
Zaal donker en er klinkt een openingslied. Van start! Michelinsterren 2018

11:12 uur
Mac van Dinther op Twitter: ‘Het gonst in het nieuwe DeLaMar dat Inter Scaldes zijn lang verwachte derde ster krijgt. De hele keukencrew van Inter Scaldes is gesignaleerd. Jeffrey Laarberg, souschef bij Inter Scaldes zegt tegen Misset Horeca dat hij aanwezig is omdat hij Moshik Roth gaat helpen bij het dessert van de Michelin-lunch.

10:53 uur
Jonnie Boer en Thérèse Boer van De Librije komen binnenwandelen.  Tegelijkertijd met Jarno Eggen van De Groene Lantaarn. Marc van Gullick is ook aanwezig. Deze komt binnen met Arjan Bisschop vanDe Heeren van Harinxma*. Jacob Jan Boerma is gespot, samen met Arturo Dalhuisen van The White Room. ‘Het is afwachten’, zegt de ietwat zenuwachtige Dalhuisen.

10.40 uur
We staan centraal opgesteld bij de entree en spotten chefs en Andre van Duin! Dennis Kuipers van Vinkeles is ook binnen, maar komt waarschijnlijk van niet al te ver. Ook Lotte Wolf. wijnkenner en columnist van Misset is binnen. Net als Dennis van de Belt van Het Roode Koper.

Ook Marleen en Jeroen Brouwer van De Loohoeve uit Schoonloo zijn gearriveerd in het theater in Amsterdam.

Moshik Roth is binnen, net als Martin van Bourgonge van Merlet in Schoorl. Rob van der Veeken en Ingrid van Eeghem van de Karpendonkse Hoeve uit Eindhoven.  Peter Koehn verlaat eind dit jaar hun keuken dus wellicht zitten ze met iets meer zenuwen in de zaal dan de afgelopen 38 jaar!

10.38 uur
Jermain de Rozario zegt vannacht niet te hebben geslapen. ‘Toen ik gisteren las dat Mac van Dinther verwacht dan wij onze eerste ster krijgen, werd ik ineens zenuwachtig. Toch meent de restaurateur zelf dat het nog te vroeg is voor een ster. ‘We zijn pas net anderhalf jaar open. Zitten lekker in de flow.’ Wie wel een ster krijgt? Thijs Meliefste 100 procent.’Verder verwacht hij een tweede ster voor Pure C* in Cadzand van Syrco Bakker.’

10.20 uur
Gearriveerd bij het De La Mar Theater. Net als veel andere chefs en prominenten uit de branche. Al binnen zijn Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve uit Waalre, we spotten KHN-voorzitter Rober Willemsen en directeur Rob Bongenaar. Edwin Vinke heeft ook het weer getrotseerd vanuit Zeeland. Ook Bas van Kranen van Bord’Eau/DeLeuf is aanwezig.  Luc Kusters van Bolenius* in Amsterdam is ook al in the house.  Laurent Smallegange van restaurant Spetters* in Breskens is ook gespot.  ‘Laat naar bed, vroeg weer op’, laat hij Misset Horeca weten. ‘Om 06:00 uur ging de wekker.’ Zelf zegt hij ontspannen de presentatie in te gaan. Wat hij verwacht van vandaag? ‘Ik denk wel dat er wat gaat gebeuren in Zeeland.’  Een naam wil hij echter niet noemen.

Chris Naylor van Vermeer* in Amsterdam is binnen. Erik van Loo is gespot. Menno Post is ziek, zo laat zijn keukenchef Roy Eijkelkamp. Hij laat weten vorig jaar meer last van zenuwen gehad te hebben dan nu. Carsten Klint is tevens aanwezig. Jan Marrees van Bretelli in Weert komen ook binnen. Richard van Oostenbrugge is waarschijnlijk op de fiets gekomen: ook aanwezig. André Gerrits van ’t Amsterdammertje heeft ook de sneeuw getrotseerd.

7:22 uur
Nu even van de radar: de redactie begeeft zich met  goede zin, camera’s en laptops naar Amsterdam. We melden ons weer als we er zijn. De presentatie begint om 11 uur, maar voor het geval we nog een sneeuwbui tegenkomen is de vertrektijd vervroegd.

Sterverlies

Eén ding is vandaag wel zeker. Het Wereldmuseum in Rotterdam  staat niet meer tussen de Michelinsterren 2018. De zaak sloot in maart van dit jaar de deuren.  Het Wereldmuseum Rotterdam sloot het restaurant met als doel de museale functie weer voorop te stellen. Daarnaast speelden economische factoren een rol, zo liet Jan Willem Sieburgh, directeur van het Wereldmuseum destijds weten. Chef Wim Severein kondigde na de sluiting aan voor zichzelf te beginnen. 

7.20 uur
Jannis en Claudia Brevet worden al jaren genoemd als kandidaat voor een derde ster? Wat denken ze zelf over hun opties? Misset Horeca vroeg het Claudia Brevet eind vorige week. 

7.16 uur
Speculeren, een gokje wagen… We doen het graag. Ook de redactie van Misset Horeca zette haar verwachtingen op papier.  Uiteindelijk telt alleen het oordeel van Michelin. Vorig jaar verraste Michelin heel culinair Nederland door La Rive de ster af te nemen. Wij zijn razend benieuwd wat vandaag gaat brengen. Welke namen houden we in de gaten?

  • Bord’eau: chefswissel aangekondigd
  • Daalder: de voormalige rechterhand van Moshik Roth**, Dennis Huwae, kookt hier nu
  • Bobby Rust van Bridges* naar Tante Kee. Heeft dit gevolgen?
  • Jan de Wit vindt nieuwe locatie voor zijn Le Restaurant
  • AirRepublic , nieuw maar wel van van Sergio Herman….
  • De vervallen Bibs! Wie ruilt Bibendum in voor een ster?
  • Wisselingen bij O Mundo in Wageningen
  • De Karpendonkse Hoeve: Sterchef Peter Koehn stopt eind 2017 als chef en begon in mei met de overdracht aan Rob van der Veeken. Koehn heeft al 38 jaar een ster achter zijn naam staan.
  • Valuas in Venlo: Chef-kok Eric Swaghoven zet Valuas voort zonder zijn broer Marcel Swaghoven. Omdat gastheer-sommelier Marcel niet in de keuken stond blijft de ster naar verwachting behouden.

Ook Mac van Dinther waagde zich voor de Volkskrant aan een vooruitblik. Wat is zijn verwachting voor vandaag? Dat de sterren voor chefs belangrijk zijn én blijven (ondanks het feit dat sommige mensen denken dat het belang van Michelin daalt) bewijzen de woorden van Margo Reuten van DaVinci in Trouw. ‘Een ster verliezen zou dramatisch zijn.’

7.15 uur
Stand van de sterren 2017

Later vandaag verandert de stand van de sterren voor culinair Nederland. Nu nog telt Nederland 106 restaurant met een of meer sterren. De onderverdeling: twee restaurants hebben drie sterren, De Librije en De Leest, 19 restaurants dragen twee sterren en 85 zaken met 1 ster. Het complete Michelinsterren overzicht van 2017 staat hier.

De Bib Gourmands voor aankomend jaar – 2018 – maakte Michelin al op 9 november bekend. Bekijk hier welke restaurants in Nederland een bib hebben voor 2018, een beloning voor een goede prijs/kwaliteit verhouding.

7.01 uur
Voor de derde keer in Amsterdam

Michelin presenteert de rode gids voor Nederland vandaag – maandag 11 december – voor het derde jaar op rij in Amsterdam, in het De la Mar Theater. De ontvangst start om 10.30 waarna het officiële programma om 11.00 begint en tot 12.15 uur duurt. Van 12.15 uur tot 14 uur is er een lunchreceptie. Misset Horeca heeft na afloop van de presentatie tijd gereserveerd om in gesprek te gaan met Michelins hoofdinspecteur Werner Loens. Normaal gesproken gaan we altijd goed voorbereid een interview in, maar nu hangen de vragen volledig af van de mutaties in de gids.

Reageer op dit artikel