nieuws

Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018 bekendgemaakt

Restaurant 1521

De drie kanshebbers die de strijd verder aangaan om de titel ‘Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018’ zijn: Hotel Okura Amsterdam, Italian bar-bistro City Hall Leiden en Het Hooihuis in Roosendaal. 

Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018 bekendgemaakt
DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal (winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2016)
Het niveau van de top 3 leerbedrijven moet van topkwaliteit zijn, want de top 10 had al een ongekend hoog niveau door de goede beoordelingen. Het vaststellen van de top 3 was dan ook een lastige opgave voor de commissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van KHN, FNV, de MBO Raad, SBB, SVH en de winnaars Beste Leerbedrijf Horeca 2015 en 2016. Ricardo Eshuis (commissievoorzitter): ‘Twee commissieleden hebben de afgelopen weken een audit uitgevoerd bij de bedrijven in de top 10. Alle leerbedrijven hebben de vrijheid om zich op eigen wijze te presenteren. Het varieert van een uitgebreide presentatie tot een rondleiding door de zaak en gesprekken op de werkvloer. Alle dossiers zijn daarna uitgebreid doorgesproken met de volledige commissie.’

Begeleiden, opleiden en inwerken

We zijn erg enthousiast over alle bedrijven in de top 10. Deze bedrijven maar ook een groot aantal andere deelnemende bedrijven maakt niet alleen werk van het begeleiden van leerlingen, maar ook van het opleiden en inwerken van medewerkers. De grote vraag naar arbeid in de horeca leidt ertoe dat steeds meer bedrijven in samenspraak met opleiders (mbo en particulier) nieuwe opleidingstrajecten opzetten. Elk bedrijf dat de top 10 heeft gehaald mag hier dan ook oprecht trots op zijn en heeft deze plek verdiend.’

Top 3

Hotel Okura Amsterdam, Italian bar-bistro City Hall Leiden en Het Hooihuis wisten zich het beste te presenteren en te onderscheiden. De manier waarop zij leerlingen een plek bieden om te leren, hen door opgeleide leermeesters laten begeleiden en het feit dat zij ook aan leerlingen feedback vragen om van elkaar te leren is buitengewoon goed georganiseerd.
Eshuis: ‘Deze bedrijven beschikken elk over een eigen visie op opleiden en voeren deze op een hele mooie, eigentijdse manier door in de bedrijfsvoering. Naast een stimulerend opleidingstraject wordt er ook goed geluisterd naar feedback van leerlingen om zowel leerlingen als het bedrijf naar een hoger niveau te tillen.’

Leestip: Tips van het Leerbedrijf van het Jaar

‘Het is goed om te zien dat de top 3 erin slaagt om leerlingen en medewerkers eigen verantwoordelijkheden te geven op de werkvloer. Dat stimuleert groei én betrokkenheid. De top 3 heeft een visie op het bedrijf én op het opleiden van leerlingen binnen het bedrijf. Daarom zijn het ook opvallende leerbedrijven, waarin zowel leerling als medewerker voortdurend meebewegen en door het bedrijf gestimuleerd worden om hun grenzen te verleggen.’ Tot slot heeft de top 3 (maar feitelijk de hele top 10) gemeen dat leerlingen na verloop van tijd meedraaien als volwaardige collega’s waarbij goede contacten met de school behouden worden, er ook ruimte blijft voor de opdrachten vanuit de opleiding en om te leren van fouten. Al met al zijn de leerbedrijven zeer actief betrokken bij de opleiding.

Uitreiking Horecava 2018

 De drie bedrijven krijgen de komende week bezoek van de voltallige commissie. Daarna zullen ze moeten wachten op de uitslag, die bekend wordt gemaakt op donderdag 11 januari 2018 tijdens de Horecava in de RAI in Amsterdam. De finale zal plaatsvinden tussen 11.00 en 12.00 uur bij de Young Professional Experience Day.
Reageer op dit artikel