Bib Gourmand restaurant wordt 'luxe frituur'

Bib Gourmand restaurant wordt 'luxe frituur'

Het Bib Gourmand-restaurant Carpe Diem in Cuijk waarvan vorige week bekend werd dat het eind 2018 sluit, wordt een 'luxe frituur'. Eigenaren Anita en Peter De l'Ange beginnen in hetzelfde pand een 'luxe frituur,'  zoals ze zelf zeggen.

Nadrukkelijk laten de eigenaren van Carpe Diem in lokale media weten geen cafetaria te starten, maar een luxe frituur. De krijgt de naam De Schalkse Vlaming. Op de kaart geen nasiballen maar aangeklede hamburgers. In De Gelderlander zeggen de horecaondernemers dat ze hun restaurant 21 jaar hebben gerund. ‘Fysiek is het pittig. We hebben het altijd met z’n tweetjes gedaan. Nooit de mogelijkheid om een dagje de zaak uit handen te geven. We lopen al een paar jaar met het idee om een keer heel wat anders te gaan doen.’

De ondernemers hebben de beslissing niet van de één op andere dag genomen, vertelt mede-eigenaar Anita De l’Ange tegen Snackkoerier. ‘We zijn er al een paar jaar mee bezig. Je gaat op een gegeven moment nadenken over hoe lang je dit nog kunt en wilt doen. Want fysiek en mentaal is het best zwaar. En nu gaat het nog prima, maar over tien jaar is het misschien anders. We zijn nu nog fit genoeg om iets anders op te zetten. Als je te lang wacht, heb je de kracht niet meer.’

Zelf zal ze geen onderdeel zijn van de dagelijkse operatie. ‘Peter gaat de frituur beginnen met een iemand anders, een jonge partner. De bedoeling is dat hij straks wat meer afstand kan nemen, dus dat de zaak gewoon draait als hij er niet is.’

Kroketten van Valuas

Volgens Anita De l’Ange gaat haar man veel zelf maken. ‘Ook sauzen zoals mayonaise, dat doet hij nu ook. Verder moet je denken aan verse friet en eigen stoofvlees. Of een broodje garnalenkroket met Hollandse garnalen erbij, net iets meer ‘af’. De kroketten maakt hij niet zelf. Die komen van Valuas, een sterrenrestaurant in Venlo, dat een eigen krokettenlijn heeft.’

De prijzen van de luxe frituur zullen straks net iets hoger zijn dan een cafetaria. ‘Frites Atelier vinden we te duur. We willen ons niet uit de markt prijzen’, aldus Anita De l’Ange.

Zelf vinden de ondernemers het helemaal niet vreemd dat ze van luxe restaurant naar frituur gaan. De moeder van Peter had 25 jaar een dergelijke zaak in België en hij zou het overnemen tot Peter Anita tegenkwam en voor haar naar Cuijk verhuisde.

Na kerst 2018 gaat de deur van Carpe Diem op slot. De ondernemers verwachten in het voorjaar van 2019 hun nieuwe zaak te openen. ‘Eind april, begin mei.’

Carpe Diem is gevestigd op de eerste verdieping van een pakhuis uit de achttiende eeuw. De keuken is beneden. Dat wordt ook indeling van frituur De Schalkse Vlaming. Het zitgedeelte is straks op de eerste verdieping, waar nu ook het restaurant is. Beneden, op de begane grond, komt een afhaalgedeelte.

Het restaurant heeft nu dertig zitplaatsen, maar dat worden er straks meer. ‘We kunnen alles wat dichter op elkaar zetten, dus ik denk dat we uitkomen op ongeveer veertig tot vijftig zitplaatsen.’ Het pand heeft ook een dakterras, waar nu plek is voor dertig gasten.

Carpe Diem stopt niet als enige

Op 21 augustus 2018 berichtte Misset Horeca over de sluiting van Carpe Diem: Restaurant Carpe Diem in Cuijk, door Michelin bekroond met een Bib Gourmand, sluit eind 2018 haar deuren. Tweede Kerstdag zullen eigenaren Peter en Anita De l’Ange hun laatste servies draaien. Nog drie andere restaurants met een Bib Gourmand zijn gestopt of stoppen later dit jaar. Het restaurant Carpe Diem met Bib Gourmand van Michelin heeft 21 jaar in de Kerkstraat in Cuijk gezeten. Het is gevestigd op de eerste verdieping van een pakhuis uit de achttiende eeuw.

Carpe Diem is niet het eerste toprestaurant in de regio dat de deuren sluit. Zeven kilometer verderop sloot dit voorjaar ook Bib Gourmand restaurant Bloemers in Oeffelt. Het pand van Bloemers Oeffelt wordt omgebouwd tot woonhuis, waar Maarten Bloemers en Susanne Elting zelf gaan wonen.

Ook in Tilburg stopte in juni 2018 een Bib Gourmand-restaurant. Hier staakte L’Olivo haar activiteiten  Bib Gourmand-restaurant De Molenmeester in Staphorst sluit eind september de deuren. Na een verbouwing, trekt in mei 2019 tweesterrenrestaurant De Groene Lantaarn in dit pand.


> Prijs voor Bib-menu blijft 37 euro in 2019

> Bib overzicht 2018 

> Hoe krijg je als restaurant een Bib Gourmand?

> Niets meer missen van Misset Horeca?