nieuws

Driesterrenchef Jacob Jan Boerma lanceert vega-lijn voor Jumbo

Restaurant 1813

Jacob Jan Boerma van driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen heeft een vega-lijn gelanceerd. Vooralsnog is deze alleen verkrijgbaar bij Jumbo. Het gaat om ‘crème américain’ en ‘greens’ (groentespreads). De producten komen onder merknaam Smaeck in het schap.

Driesterrenchef Jacob Jan Boerma lanceert vega-lijn voor Jumbo
foto: Sacha de Boer

Jacob Jan Boerma wil met zijn lijn bij Jumbo niet ‘simpelweg vlees of vis vervangen’, maar zegt een assortiment neer te leggen dat los van vlees of vis tot vernieuwing leidt in het schap. Het gaat om spreads: Crème Américain Naturel, Crème Martino en Crème Américain Mediterraan.

Vegetarische filet américain

De smaak en bite van de drie vegetarische ‘filets américains’, op basis van Valess-melkvezels, zouden vergelijkbaar zijn met die van de vleesvariant. Zij zien er ook uit als filet américain, maar zijn in tegenstelling tot het vleesproduct veilig voor zwangere vrouwen.

Groentespreads voor groeiend aantal flexitariërs

Verder vallen onder de lijn Smaeck drie groentespreads: Greens Velderwten, Greens Rode Bieten en Greens Pompoen. Topkok Boerma werkt voor de lijn samen met Luiten Vleeswaren. Beide partijen noemen de vegamarkt ‘een interessante groeimarkt voor veel voedingsmerken’. Uit onderzoek zou blijken dat 67 procent van alle Nederlanders flexitariër is (PanelWizard Direct, 2016, in opdracht van Natuur & Milieu).

Veganisme: Welke eerste stapjes kun je maken in de horeca?

Veganisme: Welke eerste stapjes kun je maken in de horeca?