Eerste gasten kunnen tafel boeken bij restaurant Graphite van Peter Gast

Eerste gasten kunnen tafel boeken bij restaurant Graphite van Peter Gast

Gasten, die zich via de website van restaurant Graphite van Peter Gast en Jacqueline van Liere hebben ingeschreven als 'Graphite Member', kunnen de eerste tafels boeken voor de try-out-diners, op 6, 7, 11 en 12 september bij Graphite in Amsterdam.

'Graphite members' die niet kunnen komen op het try-out-diner, kunnen vanaf 11 september een tafel boeken. Reserveren staat open tot en met de maand oktober. Ondanks dat al wel de eerste tafels gereserveerd kunnen worden voor Graphite, wordt de precieze locatie van het restaurant in Amsterdam nog geheim gehouden. Onder contactgegevens staat op de website vermeld 'stuur ons een e-mail'. ‘Dat is ook precies wat we willen met Graphite, het hullen in mysterie', zei Peter Gast eerder tegen Misset Horeca. 

Meer dan een decennium runden chef Peter Gast en Jacqueline van Liere hun sterrrestaurant in Zutphen. Op woensdag 6 juni maakten zij bekend dat ze op 1 juli, na 16 jaar, de deuren van 't Schulten Hues* sluiten. Hoe het afscheid voelde? ‘Het is voor ons een proces geweest van een jaar. Een moment waar we naartoe hebben gewerkt en waarvan je weet dat er iets anders voor in de plaats komt. Voor ons voelt het ook niet als een sluiting, maar als een verhuizing.’ Bart Leussink, chef  van 't Schulten Hues* gaat mee vanuit Zutphen.

Mysterieus prikkelen

Het restaurant krijgt 20 tot 24 zitplaatsen. Gast omschrijft het als ‘eerste speak-easy-restaurant van Nederland’.  Dit in een setting die doet denken aan de bars ten tijde van de Amerikaanse drooglegging, waarbij de entree is verscholen achter een ‘ogenschijnlijk inwisselbare deur’. Gasten worden er als het ware ingepakt door het restaurant. Ook het interieur moet een verassing  blijven. Peter Gast kan al wel verklappen dat gasten er niet naar buiten kunnen kijken. ‘Het restaurant zit in een gekke steeg, verstopt achter een deur waarachter je geen restaurant zou verwachten. Het menu dat wordt geserveerd, eet als een verhaal’, vervolgt hij. ‘Gasten verwachten twee à drie amuses en daarna het aantal gangen dat ze hebben besteld, en als afsluiting koffie of thee. Wij willen de avond zo gaan invullen dat gasten niet meer weten of ze een amuse of hoofdgerecht geserveerd krijgen. Iedere gang is een nieuwe passage of een verrassende plottwist. Het moet een beetje prikkelen. En voor mezelf ook uitdagend blijven.’ Gast vervolgt: ‘Mensen hebben weer behoefte aan wat kleiners en intiemer, nadat we jarenlang heel veel opschaling hebben gekend.'