nieuws

Goed seizoen voor Duitse wijnboeren

Restaurant 411

Duitse wijnboeren hebben een goed seizoen achter de rug. De opbrengst aan druivennat is volgens voorlopige schattingen ongeveer 10,7 miljoen hectoliter en dat is de grootste hoeveelheid sinds 1999.

Goed seizoen voor Duitse wijnboeren

De opbrengst in de dertien wijngebieden in Duitsland ligt daarmee 23 procent boven het jaargemiddelde. Over de kwaliteit van de uiteindelijke wijn die er van wordt gemaakt, valt nog niets te zeggen. De verwachting zijn echter hoog gespannen. ‘De wijnliefhebbers kunnen zich verheugen op uitgesproken vruchtvolle witte wijnen en volmondige rode wijnen’, aldus een woordvoerder van het Duitse wijninstituut.

Nog niet alle druiven zijn geplukt. Sommige wijnboeren laten de vruchten nog even verder rijpen voor zoete dessertwijnen.

Minder Duitse wijnbouwbedrijven

Het aantal Duitse wijnbouwbedrijven neemt af. Tussen 2010 en 2016 liep het aantal wijnboeren met 17 procent terug. Er zijn nu nog zo’n 17.000 boeren die druiven verbouwen, becijferde het Duitse wijninstituut.

Wat zijn dé 14 wijntrends volgens wijnprofessionals?

Het aantal hectares wijngaard is overigens niet afgenomen en hangt nog altijd rond de 100.000. Wijnboeren die met hun bedrijf stopten, verkochten het vaak aan collega’s. Er zijn 890 wijnboeren die meer dan 20 hectare wijngaard bezitten. Dat komt neer op 60 procent van alle wijngaarden in Duitsland. De gemiddelde bedrijfsgrootte is 5,9 hectare.

Wijngaarden

De grootste Duitse wijngebieden zijn langs de Rijn en de Moezel. Ook in de omgeving van Stuttgart en Würzburg zijn de nodige wijngaarden te vinden. In het voormalige Oost-Duitsland zijn wijngaarden terug te vinden in de buurt van Dresden en ten westen van Leipzig.

Reageer op dit artikel