nieuws

Bib Gourmand 2019: zes Bibs minder voor Nederland dan in 2018

Restaurant 4590

129 restaurants in Nederland hebben voor 2019 een Bib Gourmand gekregen van Michelin. Deze waardering voor een goede prijs-kwaliteitverhouding is nieuw voor 19 zaken. 25 bedrijven raken hun Bib Gourmand kwijt, waaronder FG Bistro (verkocht) en Le Garage.

Bib Gourmand 2019: zes Bibs minder voor Nederland dan in 2018

Per saldo bevat het Bib Gourmand 2019-lijstje 6 restaurants minder dan vorig jaar, in de gids van 2018 staan 135 Nederlandse restaurants met een Bib Gourmand.

Michelin heeft donderdag 8 november de nieuwe Bib Gourmands voor 2019 bekendgemaakt. Het is de elfde keer dat de gids verschijnt in de Benelux. Alain Caron krijgt een nieuwe Bib met zijn Café Caron dat hij met zoons Tom en David runt, en ook Ron Blaauw mag achter Nacarat een Bib Gourmand notering schrijven.

Voor zijn gesloten Ron Gastrobar Paris, ook in Amsterdam, komt de Bib natuurlijk te vervallen. Marcel van der Kleijn heeft er een Bib bij voor zijn nieuwste zaak Tapisco in Den Haag. Van der Kleijn is al eigenaar van sterrestaurant Calla’s en van Bib Gourmand restaurant Oogst. Hij heeft daarnaast ook het laagdrempelige BIT Grill & Café op het Buitenhof.

Francois Geurds kreeg zijn Bib voor FG Bistro pas eind 2017. Maar in september 2018 verkocht Geurds zijn Bistro aan Herman den Blijker en deze heeft andere plannen met de zaak.  Ook deze Bib vervalt dus. Van de 25 bibs die vervallen in 2019 gaat het twaalf keer om sluitingen van het bedrijf.Recent gingen de eigenaren van De Meulen in Oirschot van start in het pand van La Fleurie in dezelfde plaats. Beide zaken staan in het rijtje ‘vervallen Bib Gourmands voor 2019.’

Kim Edwards en Raymond Reeb bemachtigen een Bib voor hun Tante Kee in Kaag. Ook Diverso in Nederweert – nummer drie in de Terras Top 100 van Misset Horeca – krijgt van Michelin een Bib Gourmand.

Bib Gourmand 2019

157 restaurants in België, waarvan 20 nieuwe;
14 restaurants in Luxemburg, waarvan 3 nieuwe;
129 restaurants in Nederland, waarvan 19 nieuwe.

Geoffrey van Melick, voormalig souschef van tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, heeft met zijn zaak Oxalis in Wervershoof ook een Bib te pakken. Hij opende Oxalis in de zomer van 2017.

Bib kwijt

De Ruif, de bistro van De Hoefslag in Bosch en Duin verliest zijn Bib Gourmand. Van de 25 vervallen Bib zijn een aantal toe te schrijven aan gesloten zaken, zoals L’Olivo in Tilburg, De Florijn in Nieuwerbrug, Bloemers in Oeffelt en t’Soerel in Epe. Op deze plek zit nu Fizzy. Ook Carpe Diem in Cuijk is gesloten en verliest vanzelfsprekend haar Bib.

JanZen in Woerden wisselde van eigenaar. Dat zelfde gebeurde ook bij Bakboord in Almere maar dit restaurant behoudt haar Bib.

Criteria Bib Gourmand

De criteria voor het bemachtigen van een Bib Gourmand zijn duidelijk: een volledig menu aanbieden (voor-, hoofd- en nagerecht) voor maximaal 37 euro en zich onderscheiden door een geweldige verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier.

Om de lezers nog beter te begeleiden, werd de Bib Gourmand gids in een nieuw jasje gestoken. Dankzij de toevoeging van foto’s en een modernere lay-out krijgen lezer een beter beeld van de geselecteerde restaurants.

Editie 2019 van de Bib Gourmand benadrukt de culinaire mondialisering die al een paar jaar gaande is in de Benelux. Werner Loens: ‘Die trend is vandaag alomtegenwoordig.’ Loens is selectiedirecteur van de Michelin gidsen in de Benelux. ‘Van de bruisende hoofdstad tot het gezellige gehucht, overal vind je invloeden uit alle hoeken van de wereld. Het is interessant om te ontdekken op welke manier de chefs daarmee aan de slag gaan. Er zijn elk jaar ook meer en meer chefs die streven naar een plaatsje in de Bib Gourmand en dat enthousiasme zorgt voor constante vernieuwing.’

In Nederland trekken de 19 nieuwe bedrijven de lijn van diversiteit door. De aandacht voor lokale producten valt er niet meer weg te denken. De manier waarop Mijn Streek (Heerlen) allerlei Limburgse lekkernijen in de verf zet, is daar een prachtvoorbeeld van. Héron (Utrecht) toont dan weer dat duurzaamheid en creativiteit perfect samengaan. Voor wat internationale schwung is Nacarat (Amsterdam) een aanrader. Gasten worden er verleid door een opvallende mix van smaken uit Griekenland en het Midden-Oosten.

De Bib Gourmand Benelux 2019 wordt vanaf 22 november verkocht voor een prijs van € 17,95 (België en Nederland) en € 17,44 (Luxemburg).

 


 

Reageer op dit artikel