nieuws

Jonge talentvolle chefs in de spotlights met ‘New Chefs on the Block’

Restaurant 1363

Jonge talentvolle chefs in de spotlights met ‘New Chefs on the Block’

Gault&Millau en Foodreporter hebben de handen ineen geslagen voor een nieuw event waarin nieuwe jonge chefs een podium krijgen. Dinsdag 16 april kregen Alice Colombari van restaurant Alice uit Groningen, Marijn van de Worp van Fizzy uit Epe en Alex Haupt van 101 Gowrie uit Amsterdam de titel ‘New Chefs on the Block’ uitgereikt in aanwezigheid van een kleine honderd andere talentvolle chefs.

Gault&Millau vindt de ontwikkeling van jonge talenten erg belangrijk. ‘Toch zijn deze grote chefs van morgen vaak nog niet zichtbaar voor het grote publiek’, aldus Godfried van der Lugt van Gault&Millau. ‘Het vergt het nodige speurwerk om ze te vinden en te volgen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.’ Bij de lancering van de Gault&Millau gids 2019 kondigde Van der Lugt al aan jonge talenten te zullen blijven volgen. ‘Door middel van een samenwerking met Food Reporter hebben we nu de daad bij het woord gevoegd en lanceren we ‘New Chefs on the Block’.

Titel New Chefs on the Block

Gedurende dit jaar zullen Gault&Millau en Foodreporter jonge talentvolle chefs en hun culinaire ontwikkeling portretteren in mini documentaires. De korte films geven een goed beeld van de chefs, inspiratie, passie en ambitie. Vier keer per jaar gaan deze docu’s in première en krijgt nieuw talent een podium. Marco van Davenhorst, hoofdredacteur van Foodreporter: ‘Om te bepalen welke jonge chefs we vereeuwigen werken we met een shortlist die we nauwkeurig samenstellen met Gault&Millau.’ Van deze shortlist wordt elk kwartaal een drietal talenten geselecteerd in een videoreportage. Geselecteerde chefs mogen de titel ‘New Chefs on the Block’ dragen.

Netwerk

Het event heeft tevens als doel om een platform te bieden aan jonge chefs. ‘Chefs kunnen hier netwerken en samen sparren over het opstarten van een zaak’, aldus Van Davenhorst.

Jacob Jan Boerma

Jacob Jan Boerma van De Leest***, dinsdag aanwezig bij het event, is enthousiast over de nieuwe titel. ‘Fantastisch dat dit georganiseerd wordt.’ De sterrenchef blikt terug op zijn eerste ervaring als ondernemer. 100.000 gulden had hij geleend van zijn ouders. Het startkapitaal joeg hij er in één dag doorheen. Hij investeerde het in borden, verf en de vloer. ‘Maar ik had niet goed gekeken naar de kachel. Die stopte ermee op de eerste avond. Ik wil maar zeggen, al het begin is erg moeilijk.’ De belangrijkste tip die hij jonge chefs kan geven? ‘Houd die focus en discipline. Dat is het allerbelangrijkste.’

Eerste drie talenten

De eerste drie getalenteerde chefs die de titel Chefs on the Block mogen dragen zijn: Alice Colombari van restaurant Alice uit Groningen, Marijn van de Worp van Fizzy uit Epe en Alex Haupt van 101 Gowrie uit Amsterdam.

Alice Colombari, restaurant Alice in Groningen
Tortellini stroomt bij Alice Colombari (23) door het bloed. Ze groeide op in het geboorteplaatsje van de tortellini: Castelfranco Emilia. Colombari leerde het vak van de chef die tot beste van de wereld werd verkozen: Massimo Bottura. In de keuken van haar restaurant Alice in Groningen draait het om lokale Italiaanse producten en gerechten uit de streek. Ze werkt met een vast menu. Het met de hand maken van de pasta kost haar iedere dag een paar uur tijd. Ze staat overigens in de keuken met haar vriend, broer en moeder.

Alex Haupt, restaurant 101 Gowrie in Amsterdam
De 28-jarige Alex Haupt is een Duits/Japanse jongen die opgroeide in Sidney en nu een restaurant in Amsterdam heeft met de Nederlandse keuken als basis: 101 Gowrie in Amsterdam. Voordat hij dat aandurfde bestudeerde hij de Nederlandse eetcultuur. ‘Ik ben een nerd, dus heb er echt veel over gelezen.’ Hij heeft er een missie van gemaakt om meer mensen kennis te laten maken met de Nederlandse keuken.

Marijn van de Worp, restaurant Fizzy
Hij deed ervaring op bij De Librije en De Basiliek en werkt met lokale producten uit de bosrijke omgeving. Zijn menukaart met tien gerechten, wisselt iedere vijf weken. Zo blijven ook de gasten uit de omgeving terugkomen. Samen met zijn vriendin Yasmina runt hij  restaurant Fizzy met een ongekende drive.

Reageer op dit artikel