SVH gecertificeerd als examenleverancier voor het mbo

SVH gecertificeerd als examenleverancier voor het mbo

SVH is officieel gecertificeerd als examenleverancier voor het middelbaar beroepsonderwijs. Verschillende branchediploma's van SVH voldoen minimaal aan dezelfde eisen als mbo-diploma's als het gaat om het beroepsgerichte deel van het mbo-diploma.

Sinds 1 augustus 2018 mogen mbo-scholen hun examens alleen inkopen bij gecertificeerde examenleveranciers. Daarnaast moeten de examens van een gecertificeerde examenleverancier gevalideerd worden. De eisen hiervoor zijn bepaald door het ministerie van Onderwijs. Zowel SVH als de SVH-examens voldoen aan deze eisen.

Verschillende examens zijn gecontroleerd op de door de overheid gestelde eisen voor examens in het mbo. Inmiddels zijn deze examens gevalideerd: SVH Keukenassistent (KAS), SVH Kok, SVH Zelfstandig werkend kok en SVH Bedieningsassistent (BAS). Nog dit jaar volgen ook de examens voor (Zelfstandig werkend) Gastheer/gastvrouw en de wijnexamens. Ook is SVH als organisatie doorgelicht en daarbij is vastgesteld dat de organisatie voldoet aan de door de overheid gestelde eisen voor examenleveranciers in het mbo.

Kwaliteitsstandaard

Ricardo Eshuis, directeur SVH: 'De certificering is belangrijk omdat we steeds meer opleiders zien die zelf een diploma uitgeven, zonder dat er toezicht is of zonder dat de waarde van het diploma is vastgesteld door de branche. Het is ons doel om te bewijzen dat de branche-examens van SVH relevant zijn op de arbeidsmarkt en dat zij in ieder geval dezelfde zwaarte hebben als de beroepsexamens in het mbo. Nu particulier onderwijs naast het reguliere mbo in betekenis en omvang toeneemt, moet de kwaliteit van onze examens geborgd zijn.'

In het regulier onderwijs gelden strenge wettelijke eisen waar scholen aan moeten voldoen: voor particulier onderwijs zijn die wettelijke kaders er niet. We hebben onszelf opgelegd minimaal aan diezelfde wettelijke eisen als het mbo te voldoen.'

Personeelstekort terugdringen

Met de validering van examenproducten zet SVH de volgende belangrijke stap in het creëren van een krachtige route naast het mbo, waarbij branchediploma’s goed vergeleken kunnen worden met de waarde van de beroepsgerichte onderdelen van de mbo-diploma’s. Deze route van branchediploma’s is in 2015 opgezet om naast het mbo een andere route te hebben, met als doel meer horecamedewerkers snel en vakbekwaam inzetbaar op de werkvloer te krijgen.

Particulier en regulier onderwijs

Het verschil tussen een SVH-diploma en een regulier mbo-diploma is dat het laatste ook vakken als Nederlands, Engels en rekenen bevat. Het mbo leidt breder op dan alleen het beroep en is wettelijk verplicht deze generieke vakken ook te examineren. Het SVH-diploma gaat altijd alleen maar over het beroepsgerichte deel. Een branchediploma kan op de arbeidsmarkt dezelfde betekenis hebben als een mbo-diploma, mits het goed geborgd is. De certificering van SVH is daarvan een bewijs.

De examens van SVH zijn bedoeld voor particulier onderwijs, volwasseneneducatie, contractonderwijs en verschillende vormen van praktijkonderwijs. Ze zijn niet per se bedoeld voor het reguliere mbo, zoals de BOL- en BBL-opleidingen voor kok en gastheer/-vrouw. Veel scholen in het reguliere mbo werken samen in de stichting Examenwerk waarin examenproducten worden ontwikkeld voor de reguliere horecaopleidingen. SVH en Examenwerk hebben ook nauwe afstemming over de branchediploma’s: een unieke setting die in het werkveld bij andere segmenten zeldzaam is. Juist door deze samenwerking kunnen mbo-opleidingen en brancheopleidingen elkaar versterken om zo meer vakbekwame medewerkers in onze branche te krijgen.