Belgisch tweesterrenrestaurant sluit deuren

Belgisch tweesterrenrestaurant sluit deuren

Bart en Sandra Desmidt sluiten de deuren van hun tweesterrenrestaurant Bartholomeus in Knokke-Heist in december van dit jaar. Chef Desmidt spreekt over een zware beslissing. Hij stopt echter niet met koken.

Bart Desmidt (49) opende restaurant Bartholomeus in Knokke-Heist 25 jaar geleden, in 1994. Hij kreeg in 2001 een Michelinster en promoveerde in 2014 naar twee sterren. Op 16 december sluit het restaurant in Knokke-Heist de deuren. In het voorjaar van 2020 heropent Desmidt in hetzelfde pand zijn restaurant, ook onder de naam Bartolomeus. Het aantal couverts wordt echter minder en hij gaat 'simpel' koken.

Op Facebook schrijft de chef: ‘Het was een zware beslissing om te nemen, maar ze is zeer weloverwogen gemaakt. Met ons gezin, ons gevoel en onze kernboodschap in gedachten. We willen terug naar de essentie van het koken. In ons nieuwe verhaal zal dan ook alles draaien rond eenvoud en kwaliteit. Simpel, maar goed, zoals we het zelf graag hebben.’

‘Restaurant Bartholomeus opent in het voorjaar van 2020 opnieuw zijn deuren met een nieuwe formule in hetzelfde pand: samen met Sandra en onze rechterhand Philip Vandamme gaan we koken voor een 15-tal klanten in een open keuken in het midden van de zaak. Zo willen wij elk product, elk gerecht met veel gevoel en respect overbrengen naar een beperkte groep gasten.’

Restaurant Hertog Jan

Eind 2018 sloot in België ook het driesterrenrestaurant Hertog Jan van Gert de Mangeleer en Joachim Boudens. In maart 2019 openden zij ook weer een nieuwe zaak: L.E.S.S. by Hertog Jan,  in Brugge. Less staat voor Love Eat. Share en Smile. De zaak is een stuk laagdrempeliger dan Hertog Jan. De ondernemers hebben meer plannen en zullen de toevoeging ‘by Hertog Jan’ vaker inzetten.

Michelin in België

De Karmeliet, van Geert van Hecke, ook een restaurant met drie sterren, sloot september 2016. Hof van Cleve heeft als enige restaurant in België momenteel drie sterren. Onze zuiderburen hebben – nog inclusief Bartolomeus – 25 restaurant met twee Michelinsterren waaronder The Jane in Antwerpen van Sergio Herman en chef Nick Bril. Luxemburg telt één tweesterrenrestaurant.