Jacob Jan Boerma met missie in 'Steenrijk Straatarm'

Jacob Jan Boerma met missie in 'Steenrijk Straatarm'

Chef Jacob Jan Boerma, Kim Veldman en hun zoon Senne hebben meegedaan aan het tv programma Steenrijk Straatarm. De chef-kok ruilde met een bijstandsgezin en werd gedwongen zijn weekboodschappen te doen voor 60 euro.

Eten stond centraal in het programma. En terwijl het bijstandsgezin uit eten ging bij sterrestaurant Voltaire en voor 100 euro een Griekse maaltijd liet thuisbezorgen, deed Boerma weekboodschappen bij de Jumbo voor 60 euro. Boerma: ‘Daar schrik ik wel van.. Je moet er alles van doen, he!’

boerma Steenrijk Straatarm
Boerma in het 'ruilhuis' in Friesland. Weekbudget 60 euro.

Klein budget – gezond eten

De eerste avond genoten Jacob-Jan en Kim van een Indische maaltijd die het ruilgezin voor hen bereid had. ‘Dat smaakte super goed. Daar zouden ze meer mee kunnen doen. Die smaken waren heel puur. En dat met de wetenschap dat het gekookt is met een heel klein budget.’

Motivatie Boerma deelname

Jacob Jan Boerma: ‘Als chef wil ik de boodschap afgeven dat je met weinig geld toch lekker kunt koken. Zonder te frituren of alles kant en klaar uit pakjes te koken. Dat is de reden waarom ik meedoe. Het is wel een mooie uitdaging.’

En terwijl Boerma zijn Porsche achterlaat, zijn schoenen van 3.000 euro in de kast zet, doet hij met een voor hem super klein budget boodschappen bij de Jumbo. De snoeptomaatjes voor zijn zoon Senne moet hij laten staan vanwege gebrek aan geld. Ook geen dure vis op het menu, maar gehakt.

Om te laten zien dat je met een beperkt budget toch lekker en gezond kunt koken, geeft hij een demonstratie in Friesland. Met alleen wet verse groente met specerijen bereidt hij een smakelijke stoofschotel voor buurtgenoten. ‘Het moet voedzaam en lekker zijn.’ Hij gebruikt aubergine, paprika en courgette. ‘Inspirerend,’ zegt een bezoeker. ‘Heerlijk’, vult een ander hem bij.

Tijdens de ontmoeting van beide gezinnen aan het einde van het programma - bij The White Room - tipt Boerma de Indische vrouw nog dat ze haar werk kan maken van koken.

Het SBS6-programma Steenrijk – Straatarm met de familie Boerma werd uitgezonden op woensdag 11 maart. Terugkijken kan hier.