Bijzondere documentaire over restaurant Al Orzaal in Rhenen

Bijzondere documentaire over restaurant Al Orzaal in Rhenen

Aan de rotonde van de Herenstraat in Rhenen speelt zich een bijzonder verhaal af. Het verhaal van de veerkrachtige familie Ghusen en hun Libanese restaurant Al Orzaal.

Twee keer moest deze familie vluchten voor een burgeroorlog: eerst uit hun moederland Libanon en acht jaar geleden ook uit Syrië vanwege de alles
verwoestende burgeroorlog. Ze hebben daar niet alleen hun huis, heel veel familieleden en vrienden moeten achterlaten maar ook hun goedlopende restaurant Al Orzaal.

Veerkracht

In Nederland zijn ze met succes opnieuw begonnen. Maar nu, in deze coronatijd, wordt hun weerbaarheid opnieuw op de proef gesteld. De twee gepassioneerde studenten Veerle Bos (22) en Sammie Leermakers (22) zijn gefascineerd door het verhaal achter restaurant Al Orzaal. Samen werken ze nu - vanuit de Minor ‘CampusDoc’ aan de Hogeschool Utrecht, - aan een documentaire over het familierestaurant: ‘Leven in Al Orzaal’.

'Juist omdat het ook voor de horeca zo’n heftige periode is, hebben we besloten om wel verder te gaan met het filmen', vertelt Veerle. 'De documentaire laat nu ook goed zien hoe dit bijzondere restaurant hun hoofd boven water houdt in deze crisis', vult Sammie aan.
Om dit filmproject net zo bijzonder te maken als het verhaal dat de twee jonge makers willen vertellen, zijn ze een crowdfunding gestart. In tien dagen hadden ze 100% van het gewenste bedrag al binnengehaald. Met extra donaties zijn ze van plan de film nóg indrukwekkender te maken met bijvoorbeeld titelanimatie en een betere nabewerking.