The Greanery: duurzaam pop-up restaurant in Westergasfabriek

The Greanery: duurzaam pop-up restaurant in Westergasfabriek

De Gashouder in Amsterdam blijft wat langer een pop-up restaurant. In de zomermaanden toverde Rond de Tafel het gebouw op het terrein van de Westergasfabriek met vijf sterrenchefs om tot een tijdelijk restaurant, vanaf eind september strijkt het nieuwe, duurzame rondreizende restaurant The Greanery er voor vier weken neer.

De Gashouder op het Westergasterrein in Amsterdam wordt vanaf 24 september tijdelijk omgetoverd tot The Greanery. Gedurende vier weken verrijst een pop-up restaurant, dat werkt met drie bijzondere doelstellingen. The Greanery werkt ten eerste louter met lokale producten uit Amsterdam en omstreken, waardoor de voedselketen vrijwel wordt geëlimineerd. Ten tweede wordt zonder afval gewerkt en is de eerste editie al emissievrij. Ten derde moet het restaurant over vijf jaar energie regenererend zijn.

The Greanery is een reizend duurzaam pop up restaurant, dat zich in vijf jaar tijd wil manifesteren tot het ‘Restaurant van de Toekomst’. The Greanery wordt op een innovatieve en baanbrekende manier gerund, voor deze editie volledig op batterijen met in Amsterdam opgewekte groene energie. Bovendien gebeurt dit zonder verdere CO2-uitstoot. Daarnaast is er een grondstofplan en logistiek plan voor alle materialen ontwikkeld, om het streven van ‘zero waste’ te bewerkstelligen.

The Greanery

De Gashouder wordt voor de gelegenheid getransformeerd tot een groene omgeving, die met de binnenkant van de Gashouder, in een video-mapping setting zal worden gehesen. Bovendien is er een muzikale omlijsting met live achtergrondmuziek. In de hoofdstad is het toepasselijke thema ‘Amsterdam’, maar dit verandert per locatie. Na De Gashouder worden andere iconische locaties door het land bezocht. Na afloop van de eerste editie worden de bevindingen en metingen gebruikt om op een volgende locatie een wederom progressievere versie van The Greanery neer te zetten.

Het idee van The Greanery is afkomstig van Clayton Fredrik en Atakan Akardere, beiden ondernemers uit de festival- en evenementenbranche. Clayton, die zijn sporen verdiende bij onder andere ID&T en de laatste jaren als zelfstandig concept-ontwikkelaar: ‘We gaan na de eerste editie met alle leveranciers, hoe groot of klein ook, om de tafel. Iedereen doet mee en is enthousiast om te innoveren.’

Atakan, eigenaar van Waves Amsterdam, gespecialiseerd in evenementen, activaties en communicatie, vult aan: ‘We willen groeien van de 0.0-versie waar we nu aan werken, naar een 10.0-versie die we tegen 2025 willen bereiken. We streven nu nog naar de titel Restaurant van de toekomst, maar we kijken vooral uit naar de weg er naartoe en de uitdagingen die nog komen.’

The Greanery houdt zich aan de Corona-richtlijnen van de Nederlandse overheid en het RIVM. Er is voldoende ruimte om de 1,5 meter afstand te waarborgen tijdens de avonden. Ook neemt de organisatie extra maatregelen rondom hygiëne, zoals desinfecterende zeep bij de toiletten.

The Greanery is van 24 september tot en met 17 oktober op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend.

In juli en augustus had Rond de Tafel de enorme ronde hal van de Gashouder al in gebruik als pop-up restaurant. Dat concept was een samenwerking van Les Patrons Cuisiniers, Famous Flavours, Westergas en Rond de Tafel en bracht vijf sterrenchefs samen die om beurten het menu verzorgden.