Restaurant Noir dicht, Brasserie Grace gaat van start

Restaurant Noir dicht, Brasserie Grace gaat van start

Waar recent ondernemer Arnaud Verbeek besloot te stoppen met Restaurant Noir, opent in hetzelfde pand Ruben Hoogendijk in juli 2021 brasserie Grace. Hoogendijk werkte 4,5 jaar bij bistro Madeleine, het meest recent als bedrijfsleider. Deze baan ruilt hij in voor het zelfstandig ondernemerschap.

Ruben Hoogendijk (1984) gaat Brasserie Grace samen runnen met Jacques Westerhoff (1965). Beiden zijn eigenaar van de brasserie in de Lange Nieuwstraat in Utrecht. Het duo haalde 115.000 euro op via crowdfunding. Als chef-kok is Maarten Bout aangetrokken

Arnaud Verbeek zei over het staken van Noir tegen Misset Horeca dat het voor hem niet meer vol te houden was. De druppel die voor hem de emmer deed overlopen was het terug moeten betalen van zijn NOW steun. ‘Dat voelt heel zuur, zeker als je je enorm hebt ingezet om met afhalen nog wat omzet te genereren.’

Brasserie Grace

Brasserie Grace is 6 dagen in de week geopend vanaf 11.00 voor een kopje koffie, lunch, borrel en diner en afsluitend de na-borrel. Ook verzorgen de ondernemers feestelijke privé gelegenheden. Er zijn binnen 55 zitplaatsen en op het terras is plaats voor 20 couverts.

Financiering en verwachte omzet

De financiering was primair bestemd voor de overname en inrichtingsaanpassingen van Grace. De totale financieringsbehoefte, inclusief voorfinanciering BTW, is begroot op € 170.000 (afgerond). Er wordt voor € 55.000 aan eigen vermogen en achtergesteld vermogen ingebracht. De resterende langlopende financieringsbehoefte komt daarmee uit op € 115.000 en dat is binnen een dag opgehaald via crowdfunding.

De geplande opening is 1 juli 2021. Voor het resterende deel van 2021 is een omzet geprognosticeerd van afgerond € 187.500 met een geprognosticeerde EBITDA (winst voor de aftrek van rente, belastingen, afschrijving en afboekingen) van € 15.000 en een liquiditeit na aflossingsverplichting van ongeveer € 13.000. Een van de firmanten is niet primair afhankelijk van inkomen uit de onderneming. Voor 2022 is de omzet geprognosticeerd € 390.000 met een EBIDTA van € 65.000 en een liquiditeit na aflossingsverplichting van € 24.000,’ zo meldt Horeca Crowdfunding.

Ambities en menu

Tegen De Nieuwe Utrechtse Krant zegt Hoogendijk: ‘Na jaren in een zaak van een ander gewerkt te hebben, werd de ambitie steeds sterker om mijn eigen ideeën in de praktijk te brengen. Grace wordt de zaak waar ik zelf graag naar toe zou gaan. Een high end Franse brasserie.’

Samen met Westerhoff hoopt hij een zaak met een unieke sfeer te brengen. De inrichting doet denken aan de roaring twenties: art deco, crème- goud en oker gele tinten en een grote rustieke bar.

‘De komende maand gaan we verbouwen, schilderen en schoonmaken. Op 2 juli willen we openen. De gerechten op de kaart de kenmerken van een klassieke Franse keuken.

Het wordt een klassieke brasserie kaart met een paar vaste items, denk aan een zeetong, bouillabaisse, chateaubriand, kreeft en oesters.’

Chef: Maarten Bout

De keuken komt onder leiding van Maarten Bout. Hij kookte voorheen bij Concours, Vis aan de Schelde en ook werkte hij bij Hemel en Aarde. Dit bedrijf zou eind oktober de deuren openen, maar werd daarin geremd door de tweede lockdown.

Ruben Hoogendijk zelf werkte bij Madeleine, bij Cantina Italia in Den Dolder, bij Hermitage in Zeist, bij Kasteel Heemstede in Houten en bij Huis ter Duin in Noordwijk. Zakenpartner Jacques Westerhoff was 24 jaar verbonden aan de horecabedrijven van De Ploeg in het Gelderse Varsseveld. Daarna vertrok hij richtingen westen en vervulde onder meer de functies van interim manager bij Odeon, deed hij de horeca op resort Port van Amsterdam en voor stichting Abrona.