Sterrestaurant Oonivoo: erkenning van Winespectator

Sterrestaurant Oonivoo: erkenning van Winespectator
Sommeliers van Oonivoo: Michiel van Agen, Martien Marcelissen en Sanne van Uden.

Sterrestaurant Oonivoo uit Uden heeft erkenning van Winespectator gekregen in de vorm van de Best Award of Excellence. Dit is de één na hoogste onderscheiding die te behalen valt. In Nederland is er geen enkel restaurant met de hoogste waardering, Grand Award. Drie andere Nederlandse restaurants kregen dit jaar ook deze wijnaward.

Naast Oonivoo kregen dit jaar nog drie andere restaurants een Best of Award of Excellence, met een icoon met twee wijnglazen: te weten Basiliek in Harderwijk, Central Park in Voorburg en Aan de Poel in Amstelveen.

Nederland telt 21 restaurants die een erkenning hebben gekregen van Winespectator. 16 hiervan hebben twee wijnglazen, vijf een glas (Award of Excellence). Onderaan dit bericht staan alle restaurants In Nederland in bezit van een award met twee wijnglazen.

Winespectator

Winespectator is internationaal één van de meest toonaangevende wijntijdschriften. Naast dat Winespectator alle kwaliteitswijnen in de wereld wil beoordelen en voorziet van een score, beoordelen zij ook restaurants, en met name restaurants die zich onderscheiden op het gebied van wijn.

Oonivoo

In de zomer van 2016 nam ondernemer en vinoloog Marco van Bergen het voormalige restaurant ’t Raadhuis over. In 2017 vond er een grootschalige verbouwing plaats en opende het restaurant onder haar nieuwe naam ‘Oonivoo Winespired’. Het concept werd volledig aangepast met wijn als uitgangspunt. Bij Oonivoo gelooft men dat de ultieme synergie tussen wijn en spijs begint bij de wijn. Deze filosofie komt onder andere tot uiting in het signatuurmenu.

Oonivoo beschikt inmiddels over meer dan 1500 wijnen waaronder een groot aantal topnamen en ongeveer 50 verschillende wijnen per glas. De liefde voor wijn komt ook tot uiting in de inrichting. Direct bij binnenkomst van het restaurant wordt je geconfronteerd met de grote ‘walk in’ klimaatkasten die speciaal voor Oonivoo zijn ontwikkeld. Naast lunch en diner organiseert Oonivoo diverse evenementen rondom wijn waaronder Exquise waar louter topwijnen vanuit de hele wereld worden geserveerd. Tijdens de laatste editie werd onder andere Chateau d’Yquem geschonken.

In 2018 ontving Oonivoo een Michelinster. De ster was geen doel op zich maar gaf vanzelfsprekend een enorme boost. Eerder dit jaar werd Maître-Sommelier Martien Marcelissen door Proefschrift/Wineprofessional uitgeroepen tot beste mannelijke sommelier van het jaar.

Martien Marcelissen

Een geweldige opsteker voor Martien, die zich gespecialiseerd heeft in Duitsland (met name Mosel) en Zuid-Afrika. In 2019 won hij de Nederlandse WOSA Sommelier Cup en mocht Nederland vertegenwoordigen in de internationale finale in Kaapstad.

Met de award van Winespectator wordt Oonivoo opnieuw erkend vanwege onderscheidend wijnbeleid. De erkenning is een extra motivatie om door te gaan met de zoektocht naar bijzondere wijnen en het verder uitbouwen van de Winespired filosofie.

Restaurants met Winespactor Best of Award of Excellence

Naam Restaurant Locatie Best of Award of Excellence sinds
Wox Den Haag 2007
Ciel Bleu Amsterdam 2012
Mos Amsterdam 2016
Spectrum Amsterdam 2017
Zarzo Eindhoven 2018
Treeswijkhoeve Waalre 2018
Joelia Rotterdam 2018
Fitzgerald Rotterdam 2018
FG Rotterdam 2018
Rijks Amsterdam 2020
De Bokkedoorns Overveen 2020
Da Vinci Maasbracht 2020
Basiliek Harderwijk 2021
Central Park Voorburg 2021
Aan de Poel Amstelveen 2021
Oonivoo Uden 2021

Wanneer krijg je deze award?

Alleen restaurants met een wijnkaart die meerdere regio’s vertegenwoordigd en/of de diepte in gaat met topproducenten komen in aanmerking voor de award met twee glazen. De restaurants bieden doorgaans 350 of meer selecties en zijn bestemmingen voor serieuze wijnliefhebbers, die blijk geven van een diepe toewijding aan wijn, zowel in de kelder als via hun serviceteam.