Bib Gourmand-restaurant Tempo Doeloe na 30 jaar failliet

Bib Gourmand-restaurant Tempo Doeloe na 30 jaar failliet

Indonesisch restaurant Tempo Doeloe in Amsterdam, door Michelin onderscheiden met een Bib Gourmand, is op eigen verzoek failliet verklaard. Het restaurant opende in 1990, nu valt na ruim 30 jaar het doek.

Nagy Ghebrial opende in 1990 het in Amsterdam bekende restaurant, toen nog aan de Keizersgracht. In 2001 verhuisde het restaurant naar de Utrechtsestraat.

Oprichter Ghebrial overleed begin 2013, kort nadat Michelin bekend had gemaakt het Indonesische restaurant te onderscheiden met een Bib Gourmand. Die Bib heeft het restaurant tot het faillissement in juli 2021 onafgebroken gehad.

Na zijn dood zette de vrouw van Nagy Ghebrial het restaurant voort. In 2014 volgde een tweede klap, toen ook de chef-kok van het eerste uur, E. Lichthart, overleed. Zij had haar recepturen en kennis toen al overgedragen aan haar leerling F. Abdat, die daarna de rol van chef-kok op zich nam.

Al jaren verlies

Op 7 juli 2021 sprak de rechter het faillissement uit op verzoek van het restaurant. Het ging al een paar jaar minder met het restaurant. In 2015 rapporteerde Tempo Doeloe nog een omzet van bijna €1 miljoen, dat was in 2019 teruggelopen tot bijna €675.000, het derde jaar op rij met verlies. In 2020 was de omzet nog slechts €150.000.

De deuren zijn in 2021 niet meer open geweest en er was al geen personeel meer in dienst, blijkt uit het faillissementsverslag. Wel is nog een poging gedaan het restaurant te verkopen, zonder succes. Ook onderzoekt de curator de mogelijkheid van een doorstart.