Meer jongeren aan het werk in de horeca

Meer jongeren aan het werk in de horeca

In het tweede kwartaal van 2021 waren er 150 duizend mensen meer aan het werk dan een jaar eerder. Er startten meer mensen met een betaalde baan dan er stopten. In het tweede kwartaal van 2021 gingen er 20 duizend meer aan de slag als kelner, barpersoneel of keukenhulp dan een jaar eerder.

In hetzelfde kwartaal van vorig jaar, aan het begin van de coronacrisis, was de situatie precies andersom: toen stopten er meer mensen dan er aan de slag gingen. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over het tweede kwartaal uit de Enquête Beroepsbevolking.

Het aantal werkenden nam flink af in het tweede kwartaal van vorig jaar, het eerste volledige kwartaal met coronamaatregelen, maar is sindsdien gestegen naar ruim 9 miljoen. Daarmee is het aantal werkenden ook hoger dan in het tweede kwartaal van 2019.

Ook in het derde en vierde kwartaal van 2020 waren er meer starters dan stoppers. In het eerste kwartaal van 2021 hielden de aantallen elkaar nog in evenwicht, net als in 2019 en 2020.

Meer mensen begonnen als horecamedewerkers

In dienstverlenende beroepen gingen vooral meer jongeren aan de slag, met name in de horeca. In het tweede kwartaal van 2021 gingen er 20 duizend niet-werkenden meer aan de slag als kelner, barpersoneel of keukenhulp dan een jaar eerder.

Ondanks deze toename is er sprake van een personeelstekort in de horeca.