Horeca geeft historische panden een mooi tweede leven

Horeca geeft historische panden een mooi tweede leven

Horeca in een historisch pand, hoe mooi is dat? Panden met een verhaal kregen onlangs een tweede leven in Wageningen, Amsterdam en Utrecht.

Neem nou het beroemde Wageningse hotel De Wereld, waar op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitsers werd getekend. Het hotel ging eind vorig jaar failliet, maar zo’n roemrucht bedrijf mag toch niet verloren gaan? Horecaondernemers Lammert en Sjoukje de Vries, eigenaren van Landgoed Groot Warnsborn, twijfelden niet toen ze het bericht van het faillissement lazen. Binnen zes dagen hadden ze er een hotel bij.

Ook in voormalige gevangenis Bijlmerbajes huist nu horeca. Je kon er al een cel boeken in het pop-uphotel dat wordt gerund door vluchtelingen. Er is nu een ‘bende met een missie’ bij gekomen. Waar vroeger de wasjes van gevangenen werden gedraaid, kunnen gasten nu terecht voor lunch en diner. Pop-uprestaurant A Beautiful Mess heeft zijn deuren geopend in de voormalige gevangenis.

Mensen die gevlucht zijn uit eigen land, worden hier opgeleid om fusiongerechten te serveren. Horecaondernemer Lodewijk Keulen en culinair schrijfster en kok Merijn Tol begeleiden het keukenpersoneel en de bediening.

Utrechters noemen het het ‘Vindpand’ of ‘Staffhorst-pand’. Tientallen jaren huisde hier dé muziekzaak van Utrecht. Het pand werd gebouwd in 1857 en omvatte destijds drie forse herenhuizen. De oprichter van de allereerste politieke partij in dit land, de ARP, Abraham Kuyper, was ooit één van de bewoners toen hij predikant was in Utrecht.

Sinds vorig jaar oktober zit hier De Utrechter, een stadsbrasserie die wordt gerund door de drie compagnons Maurits Tofohr, Jonathan Morris en Hans Kempers. De Utrechter is een laagdrempelig horecabedrijf, uitvalsplek voor Utrechtenaren, de hele week door en met een sociaal karakter.

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.