ROC Midden Nederland bedankt Utrechtse horecabedrijven voor steun tijdens coronacrisis

ROC Midden Nederland bedankt Utrechtse horecabedrijven voor steun tijdens coronacrisis
Suzanne Staal, directeur van het Horeca & Toerisme College (r) overhandigt verwenpakket aan Maryse François, directeur van Winkel van Sinkel

Het Horeca en Toerisme College van ROC Midden Nederland biedt 700 Utrechtse bedrijven in horeca, toerisme, recreatie en facilitaire dienstverlening een verwenpakket aan als dank voor de leerwerk- en stageplekken die zij ondanks crisis beschikbaar stelden aan hun studenten.

Hoe gaan we dit doen? Hoe kunnen onze studenten de komende tijd nog ‘normaal’ op stage? Dat waren de eerste vragen die Suzanne Staal, directeur van het Horeca en Toerisme College van ROC Midden Nederland, zichzelf een jaar geleden stelde toen de eerste strenge coronamaatregelen werden aangekondigd. Want praktijklessen op afstand geven is verre van ideaal.

Hulp van 700 bedrijven

Het antwoord bleek te liggen in de hulp van 700 bedrijven in de regio Utrecht. Bedrijven uit de horeca, toerisme, recreatie en facilitaire dienstverlening die ondanks de beperkingen en (gedeeltelijke) sluiting toch de deuren openhielden voor stagiaires en daarmee de studievoortgang van veel studenten veiligstelden.

Al die bedrijven die ondanks alles zich inzetten om studenten een stage- of leerplek te bieden, worden bedankt met een mooi verwenpakket.

De mbo-studenten van het Horeca en Toerisme College volgen een praktijkopleiding. Om uren te maken in de praktijk is een stage- of leerwerkplek onontbeerlijk. Als ze die stage niet kunnen volgen, lopen ze al snel studievertraging op.

De bedrijven waar die stages en leerplekken plaatsvinden, zitten juist in de branche waar harde klappen vallen als gevolg van de coronacrisis. ‘Toch zien we dat veel van die bedrijven in deze uitdagende tijden ruimte bieden aan onze studenten om stage te komen lopen', zegt Staal. ‘Dat is tekenend voor de ambitie, ondernemerschap en creativiteit van deze bedrijven. Maar ook illustratief voor hun compassie met onze studenten: ze zijn echt begaan met de ontwikkeling van jong talent.’

Zelfs in crisis ruimte voor talent

Een van de bedrijven die ruimte bleef bieden aan jong talent was Van der Valk Hotel & Restaurants. Met drie grote Exclusief vestigingen van Van der Valk in de regio: Vianen, Utrecht en Houten, werden ook zij deze week verrast met een verwenpakket. Dick Creutzburg, P&O manager van Van der Valk Hotel & Restaurants: ‘We waarderen de geste enorm. Maar voor ons is het eigenlijk heel gewoon om jong talent in huis te hebben en samen met ROC Midden Nederland te ontwikkelen, zelfs in deze crisis. De bezetting van onze vestiging is natuurlijk wel een stuk lager. Er is dus minder werk, minder te doen. Maar we blijven de studenten uitdagen. We hebben kans gezien veel studenten van ROC Midden Nederland een plek te bieden. We zien dat ook een beetje als onze verplichting aan talent. Dat blijven we dus doen.’

Van der Valk is, als een van de grootse horecabedrijven van Nederland, al op meer manieren het (horeca-)onderwijs te hulp geschoten in de coronacrisis. Zo transformeerde Van der Valk Veenendaal vergaderzalen tot leslokalen voor middelbare scholen in de regio. En recent is Van der Valk een samenwerking gestart met de Culinaire Academie van het Rijn IJssel College in Wageningen. Daarbij worden mbo-leerlingen al in de klas voorbereid op werken bij Van der Valk en hebben ze garantie op een stageplek bij een hotel van de groep.

Ook NH Hotel Group zet zich in voor het onderwijs. Zo kon het Teylinger College Leeuwenhorst begin dit jaar gebruik maken van vergaderzalen van NH Conference Centre Leeuwenhorst om eindexamenleerlingen onderwijs te geven. En in NH Amsterdam doen honderden studenten van horecaopleidingen van ROC Amsterdam tijdelijk praktijkervaring op.

Superterras wordt Drive Thru met verwenpakketten

ROC Midden Nederland speelde al langer met het idee om deze Utrechtse bedrijven te bedanken voor hun inzet. Nauwlettend werden de persconferenties in de gaten gehouden. Even leek het erop dat de maatregelen eind maart versoepeld zouden worden. Al snel was het idee geboren om op het voorterrein van het Horeca en Toerisme College een mooi terras te maken en alle bedrijven uit te nodigen.

Nadat bekend werd dat de gehoopte versoepeling nog even uitblijft, besloot het Horeca en Toerisme College het over een andere boeg te gooien. Suzanne Staal: ‘Deze week bedanken we de eerste bedrijven door persoonlijk bij ze langs te gaan. Helaas is het onmogelijk om ze allemaal te bezoeken. Daarom ontvangen al onze stage- en leerwerkbedrijven een uitnodiging om op dinsdag 18 mei aanstaande een verwenpakket op te komen halen in onze Drive Thru, uiteraard geheel corona proof. Ze hebben het meer dan verdiend!