Per 5 juni nieuwe ronde coronaversoepelingen: 'alle horeca binnen open'

Per 5 juni nieuwe ronde coronaversoepelingen: 'alle horeca binnen open'

Het kabinet zet op 5 juni de volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. Welke maatregelen afgeschaald worden, besluit het kabinet vrijdag, zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Vrijdagavond om 19.00 uur geeft het kabinet daar dan verdere toelichting over op een persconferentie.

Eerder stond 9 juni op de planning voor de volgende fase van het zogeheten openingsplan. Volgens het plan kunnen mensen na de derde stap weer maximaal vier bezoekers thuis ontvangen en kan de horeca ook binnen weer gasten bedienen. Hier vallen ook cafés en kroegen onder, de zogeheten 'natte horeca'. Eerder zou alleen horeca opengaan voor uit eten, maar het kabinet wil af van het onderscheid tussen 'natte' en 'droge' horeca.

Grotere horecagelegenheden kunnen mogelijk open met toegangstesten. De Eerste Kamer stemde in de nacht van dinsdag op woensdag in met de wet die dat regelt. De coronatoegangsbewijzen worden vanaf stap 3 in het openingsplan tijdelijk ingezet om het maximum aantal toegestane bezoekers te vergroten. Het gaat dan om horeca voor uiteten, publiek bij professionele sportwedstrijden, exploitatie van culturele instellingen, zoals theaters en bioscopen. De tijdelijke inzet van toegangsbewijzen maakt het mogelijk om in deze sectoren maatregelen sneller te versoepelen dan volgens de epidemiologische situatie mogelijk zou zijn. Ook voor de toegang tot geplaceerde evenementen zullen toegangsbewijzen worden ingezet.

Seinen op groen

Ook zouden culturele instellingen zoals musea de deuren weer kunnen openen. Of de volledige derde stap van het openingsplan op 5 juni al gezet kan worden, kon De Jonge woensdag niet zeggen. Wel zijn eerdere versoepelingen al mogelijk, omdat alle coronacijfers de goede kant op gaan. 'Alle seinen staan op groen.'

OMT

Volgens De Jonge heeft het kabinet het besluit genomen omdat het allerlei sectoren, zoals de horeca en de cultuursector, helpt. 'Het is voor heel veel mensen een goed idee.'

Het Outbreak Management Team vond sneller versoepelen in het meest recente advies nog geen goed idee omdat het risico bestaat dat het aantal patiënten weer zal stijgen. De minister brengt daar tegenin dat de cijfers sindsdien nog verder zijn verbeterd. Bovendien gaat het maar om 'een aantal dagen', aldus De Jonge. Mochten de coronacijfers toch verslechteren, dan kan het kabinet aan een 'noodrem' trekken en de versoepelingen alsnog later laten ingaan.

Cafés open in stap 3

Minister Grapperhaus heeft voorgesteld in stap 3 naast de restaurants ook de cafés te openen. ‘Het onderscheid is soms zo moeilijk vast te stellen. Bovendien moeten mensen met een kroeg dan nog langer wachten', zegt hij.

KHN

KHN pleit er al weken voor dat bij de definitieve besluitvorming rondom de volgende versoepelingen er geen onderscheid moet worden gemaakt tussen ‘horeca voor uit eten’ en ‘overige horeca’. ‘Alle horeca moet uiterlijk bij stap drie ook binnen open kunnen. Dat demissionair minister Grapperhaus dit nu erkent en af wil van het onderscheid tussen de zogeheten ‘natte’ en ‘droge’ horeca is dan ook ronduit positief. Deze week is KHN opnieuw volop in contact met kabinet en politiek.’