De horeca heeft de schijn natuurlijk tegen: drank is altijd aanwezig en drugs zijn relatief makkelijk te verkrijgen. Ook de hoge werkdruk en het werken in de avonduren kunnen drugsgebruik in de hand werken.
Dat er in de horeca wordt gebruikt, is niet alleen maar een publiek geheim. Er wordt ook steeds openlijker over gesproken. We spraken ondernemers die erkennen dat in de keuken weleens cocaïne wordt gebruikt om de lange werkdagen vol te houden. Dat is natuurlijk een onwenselijke situatie en het heeft vroeg of laat een negatieve invloed op het functioneren.
Stoppen met loonbetaling of een medewerker die verslaafd is ontslaan, is echter niet zo eenvoudig. Door rechters wordt een alcohol- of drugsverslaving als een ziekte beschouwd en dat moet dan dus ook zo behandeld worden. Het begint bij het opstellen van een alcohol- en drugsbeleid waarin je regels over gebruik vaststelt, waarschuwt bij overtredingen en hulp aanbiedt.
De ondernemers die wij spraken, hebben contractueel vastgelegd dat het een werknemer verboden is om tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden onder invloed van verdovende middelen te zijn en dat overtreding kan leiden tot ontslag.
Het opstellen van zo’n contract is een goede stap, maar een nog betere stap is om te kijken naar de werkdruk in de keuken. Ook daar ligt een verantwoordelijkheid voor de ondernemer. Horecamedewerkers die werkdagen maken van 14 uur; dat kan echt niet meer.
Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.