Nog geen nieuwe horeca cao voor 2022. Wat betekent dit?

KHN en de vakbonden FNV en CNV hebben nog geen overeenstemming bereikt over een nieuwe horeca cao. Op 25 januari is een volgende gespreksronde ingepland. Zolang er nog geen overeenstemming over alle punten is bereikt, zit de horeca weer (even) zonder cao.

De horeca cao 2022 is per 1 januari geëindigd. De cao is door de vakbonden opgezegd. Dat betekent dat zonder overeenstemming op een totaalpakket bijvoorbeeld de afwijkingen rond de WAB bij de oproepovereenkomsten en seizoenonderbrekingen voor opvolgende contracten niet meer gelden. Concreet: de oproeptermijn gaat van 24 uur (cao) naar 48 uur (WAB) voor oproepkrachten en de ketenregeling voor seizoenmedewerkers krijgt een pauze van 6 maanden (WAB) versus 3 maanden (cao).

Vooral op het onderwerp lonen ligt de inzet van KHN en de bonden nog steeds ver uit elkaar. Over veel andere punten lijkt een overeenstemming binnen bereik. ‘KHN zal alle inzet wegen in een totaalpakket.’

Loon en beter loongebouw horeca cao 2022

Vakbonden willen een loonsverhoging voor iedereen, ook voor werknemers met een loon boven het eindloonbedrag van de cao. De vakbonden willen daarnaast vanaf 2023 weer jaarlijkse periodieken voor vakkrachten invoeren.

Ook blijft de wens van zowel vakbonden als KHN voor een verbeterd loongebouw. Voor KHN is dat te veel en te veel tegelijk. Voor vakbonden blijft een loonsverhoging voor iedereen belangrijk.

'Personeelstekort het hoofd bieden'

KHN benadrukt nogmaals dat de horeca als branche nog steeds in de grootste crisis verkeerd die de branche gekend heeft. ‘We moeten dus ook rekening houden met wat we kúnnen doen. Wat is haalbaar voor een gezonde bedrijfsvoering? Dus niet te veel en niet alles tegelijkertijd.’ De FNV erkent dat het lastig onderhandelen is in een lockdown. ‘Het is een ingewikkeld speelveld waarin we begrip hebben voor ondernemers. Maar om het personeelstekort het hoofd te bieden, zal er iets moeten gebeuren.’

Plus- en minuren horeca coa 2022

De jaarurennorm van 1976 uren bij voltijd kan wat strakker worden ingeregeld. Het moet gaan om de uren in een kalender- of vakantiejaar of een vaste 12 maanden die de werkgever voor zijn hele onderneming hanteert en in de arbeidsovereenkomst wordt opgenomen (niet meer elke 12 maanden). De niet gewerkte en wel uitbetaalde minuren aan het einde van de referteperiode vervallen dan zonder inlopen, tenzij het niet-werken de werknemer is aan te rekenen. Plusuren worden dan afgerekend eerst binnen 3 maanden als tijd voor tijd en als dat in 3 maanden niet lukt worden die plusuren uitbetaald. KHN moet dit voorstel eerst wegen in een totaalpakket.

Rustdagen op het rooster

Hetzelfde geldt voor rustdagen. De cao regelt nu een gemiddeld vijfdaagse werkweek met een streven om wekelijks twee aaneengesloten rustdagen in te roosteren. Daar kan een recht op tenminste twee aaneengesloten rustdagen in twee weken bijkomen. Het dienstrooster moet drie weken vooraf bekend zijn. Ook dit moet KHN eerst wegen in een totaalpakket.

Ontwikkelen

Vakbonden en KHN zien het nut van een individuele leerrekening om individuele werknemers aan te sporen aan hun ontwikkeling te blijven werken. Zo’n leerrekening is fiscaal gunstig.

Vakbonden en KHN willen dat in het komende jaar uitwerken en per 1-1-2023 invoeren. KHN heeft er nog geen mandaat voor dus ook dat zal KHN eerst moet wegen in een totaalpakket. Functiegerelateerde trainingen en opleidingen zoals bhv, HACCP et cetera blijven voor rekening van de werkgever. Dat is ook wettelijk zo geregeld.

Op 25 januari 2022 is een volgend gesprek.