Julie-Mar Brok behaalt als eerste de titel SVH Gezel Wijnmeester

Julie-Mar Brok behaalt als eerste de titel SVH Gezel Wijnmeester

Julie-Mar Brok heeft dinsdag 12 juli haar diploma ontvangen. Uit handen van SVH Wijnmeester en Meestergastvrouw Thérèse Boer van restaurant de Librije*** ontving zij als eerste de titel SVG Gezel Wijnmeester.

Daarnaast ontvingen 18 nieuwe SVH Gezel Meesterkoks hun diploma SVH Gezel Meesterkok. Deze jonge talenten mogen zich nu officieel en vol trots SVH Gezel Meester noemen.

SVH Gezel Wijnmeester

Om het diploma van SVH Gezel Wijnmeester te kunnen behalen, is het een vereiste om de mbo niveau 4 opleiding tot Gastronoom/Sommelier te hebben afgerond aan de Cas Spijkers Academie.

Dit opleidingstraject staat onder leiding van SVH Meesters Thérèse Boer en Said Maher en wordt afgesloten met de SVH Gezel Meesterproef, in de vorm van een Masterclass Wijn die de aankomend Gezel verzorgt voor een SVH Wijnmeester.  

'Nadat de docententeams van de Cas Spijkers Academie zich vorig jaar hebben vastgebeten in de eisen die SVH stelt aan de opleiding tot Gezel Meesterkok, heeft dit jaar het docententeam Gastronoom/Sommelier zich bij SVH gemeld', aldus Ricardo Eshuis, directeur van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH).

13 masterclasses

Eshuis vervolgt: 'Naast aanvullende branchediploma’s zoals SVH Sociale Hygiëne, SVH Leermeester en SVH Wijn 3, geldt als onderdeel van het traject tot SVH Gezel Wijnmeester ook de verplichting dat je tijdens je opleiding aantoonbaar ten minste 13 masterclasses moet hebben gevolgd van SVH Meesters. De Proeve van Bekwaamheid, aan het einde van de opleiding, wordt dan ook beoordeeld door een SVH Wijnmeester.

De Cas Spijkers Academie heeft alle eisen in het opleidingsprogramma ingepast en dat heeft geleid tot de diplomering van de eerste SVH Gezel Wijnmeester.

SVH Gezel Meestertitel 

De SVH diplomapiramides gaan van laag naar hoog, met de SVH Meestertitel als hoogste graad van vakbekwaamheid. Tussen eind mbo en de SVH Meestertitel zat een kloof. Om deze kloof te dichten, is de route Leerling-Gezel-Meester ontwikkeld. De titel SVH Gezel is daarmee een opstap naar de SVH Meestertitel. De branche gaf aan behoefte te hebben aan dit soort hooggekwalificeerde medewerkers.

Tot 2022 konden alleen de SVH Gezel Meesterkoks een diploma Gezel behalen, maar nu kunnen ook de Gezel Wijnmeester en de Gezel Meestergastheer/-vrouw een Gezelopleiding volgen. Ook voor de andere SVH Meestertitels worden Gezelopleidingen opgezet. Op deze manier hoopt SVH de kloof te dichten, de vakbekwaamheid in de horeca te vergroten en het behalen van de uiteindelijke SVH Meestertitel toegankelijker te maken en te stimuleren.