COA wint kort geding, verkoop 'asielhotel' gaat door

COA wint kort geding, verkoop 'asielhotel' gaat door

De verkoop van het zogenoemde 'asielhotel' in Albergen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan doorgaan, zo heeft de rechtbank in Almelo maandag 29 augustus besloten.

Het COA, dat asielzoekers wil onderbrengen in Hotel ‘t Elshuys, het asielhotel, spande een kort geding aan tegen de eigenaresse van het hotel toen bleek dat zij onder de verkoop uit probeerde te komen.

‘Uit de contacten tussen de makelaar en het COA blijkt dat steeds duidelijk was dat het COA het hotel wilde gebruiken voor opvang met veel meer bedden dan het hotel heeft’, aldus de rechter. ‘Het COA heeft open kaart gespeeld over zijn bedoeling met het hotel.’

Het kort geding trok grote belangstelling. De rechtbank had twee extra videozalen ingericht voor de tientallen belangstellenden.

In de koopovereenkomst is geregeld dat de overdracht van Hotel ‘t Elshuys maandag zou moeten plaatsvinden. Afgelopen week liet de eigenaar echter per brief weten dat ze van de koop afzag omdat er vooraf niet duidelijk was verteld dat er 150 tot 300 asielzoekers en/of statushouders in het hotel gehuisvest zouden worden. Volgens het COA is daar echter sinds het eerste contact in april al duidelijkheid over geweest.

Asielhotel met 200 opvangplekken

Het hotel beschikt over 28 kamers en 74 bedden. Opschaling tot 200 mensen ziet de eigenaresse niet zitten. ‘Tweehonderd kan niet. Ik kan wel voorstellen dat er in sommige kamers een stapelbed komt. Maar ik blokkeerde helemaal toen ik hoorde dat er plannen waren voor driehonderd mensen met ook units in het weiland’, legde de eigenaresse de rechter uit. ‘In het buitengebied van Twente kun je niet zomaar units neerzetten en mensen opvangen. Ik heb toen meteen geappt of we er alsjeblieft nog vanaf konden.’

De rechter wees de vordering van het COA toe. De eigenaresse is verplicht het hotel te leveren, anders dient ze een dwangsom te betalen van 50.000 euro voor iedere dag dat ze dit niet doet.

Geen verwijten

Tegen de eigenaresse zei de rechter: ‘Ik begrijp heel goed dat u geschrokken bent van de commotie die is ontstaan. Maar u kon niet voorzien wat er na de koopovereenkomst zou gebeuren tussen de rijksoverheid en de gemeente Tubbergen. En u kon ook niet voorzien wat het zou betekenen voor uw positie in de dorpsgemeenschap. U heeft te goeder trouw het hotel verkocht. Er valt u niets te verwijten. Maar ook de gebeurtenissen na het sluiten van de koopovereenkomst geven u niet het recht om op de verkoop terug te komen.’