Dit wordt de chef van nieuw restaurant Geert Jan Vaartjes 

Dit wordt de chef van nieuw restaurant Geert Jan Vaartjes 
Liudger van der Meer

Proef Lokaal | Dokkum opent vrijdag 18 november de deuren in Hotel de Abdij. Dokkumer Liudger van der Meer wordt de chef in de vernieuwde keuken.

In Proef | Lokaal Dokkum wordt gekookt met streekproducten, van de wadden tot de wouden. Het past bij het concept van ‘de nieuwe Friese keuken’, een ode aan alle smaken en producten die Fryslân rijk is. 

'Fryslân zit vol smaak en daar zijn we trots op', legt chef-kok Liudger van der Meer uit. 'Overal waar je kijkt, groeien en bloeien de ingrediënten voor ons diner. De smaak zit hier in alles. Een zesgangendiner kan je bij wijze van spreken uit de berm plukken als je wilt. De wadden, de wouden en alles daartussen in; ieder gebied in de provincie draagt bij aan wat wij de nieuwe Friese keuken noemen. Een ode aan Fryslân.'

Lokale ingredienten

‘Ode’ is dan ook de naam van het verrassingsmenu waar gasten vanaf 18 november van kunnen genieten in In Proef | Lokaal Dokkum. Proef | Lokaal Dokkum is van woensdag t/m zondag geopend van 12.00 tot 22.00 uur.

Zijn streven is dat 80% van wat er geserveerd wordt in Proef | Lokaal Dokkum van streekproducten komt, en 20% uit de rest van de wereld. Ook bestaat 80% van de gerechten uit groenten en 20% uit vlees of vis.

Fermenteren

Liudger heeft zich gespecialiseerd in verschillende fermentatietechnieken. Door te fermenteren zorgt hij voor een unieke manier om het seizoen voor veel producten te verlengen. 'Wâldbeantsjes kun je op die manier gerust een half jaar wegzetten. Asperges kun je dan bijvoorbeeld eten in december en kapucijners uit Jistrum kunnen we het hele jaar serveren.'

'De geur van sperziebonen of snijbonen brengt me terug bij mijn pake en beppe. Zij hadden een groentetuin, en we hielpen als kleinkinderen vaak de snijbonen van het land te halen. Die stopten we dan in de snijbonenmolen, die ze sneed en de draden eruit haalde. Als ik daar aan denk, ben ik terug bij pake en beppe. Mijn eigen kinderen neem ik graag mee naar Paesens-Moddergat. Schepnet mee, zeekraal plukken. Of Hollandse garnalen vangen en oesters rapen langs de zeedijk. Het is een mooie manier om te laten zien hoe ons voedsel groeit in de streek.'

Opening Proef | Lokaal Dokkum

Eind september werden ondernemers Geert Jan Vaartjes en Hylke Jan Tholen aangetrokken in Hotel de Abdij in Dokkum. Het openen van Proef Lokaal | Dokkum is de eerste stap die door hen wordt genomen in het bedrijf. Proef | Lokaal Dokkum is open vanaf vrijdag 18 november.

Geert Jan Vaartjes – topchef

Geert Jan groeide op in een horecafamilie in Wergea. Zijn grootouders waren de eigenaren van het dorpscafé ’s Lands Welvaren, zijn ouders bestierden de aangrenzende bar De Smidse. Op de plek van het dorpscafé is Grand Café JAN! nu gevestigd, waar Geert Jan mede-eigenaar van is.

Geert Jan werkte eerder in topkeukens, waaronder De Librije*** in Zwolle, La Rive** in het Amstelhotel in Amsterdam en De Bokkedoorns** in Overveen. Zeven jaar lang was hij de chef van De Heeren van Harinxma (Landgoed Lauswolt) in Beetsterzwaag, daarna executive chef Outrigger Mauritius Resort en het luxueuze Anantara Hoi An Resort in Vietnam. Anderhalf jaar geleden startte hij tijdens zijn verblijf in Vietnam het Proeflokaal Oan Tafel

Hylke Jan Tholen

Hylke Jan volbracht de militaire opleiding voor de Luchtmobiele Brigade. Op dit moment heeft Hylke Jan diverse ondernemingen in de horeca- en toerismesector en heeft hij ook hierin inmiddels zijn vlieguren gemaakt. Hij is mede-eigenaar van Grand Café JAN! en Proeflokaal Oan Tafel in Wergea.