Jaimie van Heije stopt, maar niet voor lang

Jaimie van Heije stopt, maar niet voor lang

Jaimie van Heije kondigde afgelopen maand aan per 1 augustus te stoppen met zijn restaurant in Ouderkerk aan de Amstel. Misset Horeca sprak met hem over meer dan 10 jaar in Ouderkerk en de toekomst.

Na zijn (koks)opleiding belandde Jaimie van Heije in de keuken bij Restaurant Ron Blaauw** in Ouderkerk aan de Amstel.  Daar vertrok hij na een paar jaar om voor zichzelf te beginnen op dezelfde locatie. ‘Ik had altijd wel de droom om een eigen zaak te hebben, dat had ik ook aan Ron (Blaauw - redactie) verteld. Toen hij besloot te stoppen met zijn restaurant in Ouderkerk gaf hij mij voorinformatie en wat extra tijd om zaken te regelen om het restaurant over te nemen. Zo is het gestart’, zegt hij met een knipoog.

Toegankelijk koken voor vrienden

De eerste insteek was om van Jaimie van Heije, dat werd de naam van het restaurant, een laagdrempelig restaurant te maken. ‘Ik had een zaak in mijn hoofd waar vrienden komen eten zonder consessies aan de kwaliteit te doen’, verklaart hij. ‘Al snel kwam ik erachter dat het allemaal niet zo makkelijk is en best wel een moeilijke puzzel. Ik kon wel koken, maar was met 26 jaar nog vrij jong en had weinig ervaring met ondernemen en marketing. Je komt er dan snel achter dat het toch wel handig is dat als je iets bedenkt, het ook bij je doelgroep overkomt. Maar al doende leer je, ook van je fouten. Dus het ging langzaamaan steeds beter.’

Luisteren naar de gasten

Ook wat het koken betreft vond Jaimie van Heije zijn eigen stijl. ‘In het begin wilde ik niet klakkeloos de gerechten van mijn oude chefs overnemen, maar eigen gerechten koken. Als dat gerecht niet helemaal goed was, probeerde ik het met toevoegingen op te lossen. Inmiddels kijk ik daar, door ervaring, heel anders naar. Je kunt het ook oplossen met een andere bereiding of door een ander deel van het product te kiezen.’ Daarbij is feedback van gasten en medewerkers ook belangrijk geweest. ‘Gedurende de afgelopen jaren ben ik er achter gekomen dat het commentaar van je medewerkers en gasten heel waardevol is. Eigenwijs is goed, maar je moet wel luisteren naar voor wie je kookt.’

Goede service

De gast is door de jaren wel veranderd, dat vindt ook Van Heije. ‘De gemiddelde gast weet veel meer dan 10 jaar geleden. Nu kom je niet meer weg met een onbekend ingrediënt maar moet je haast gedetailleerd uitleggen hoe alles zit. Je moet een gast dus anders benaderen. Dat vraagt ook om anders omgaan met personeel. Ik heb mij altijd verdiept in mijn mensen, weet wat er bij ze speelt, wat ze belangrijk vinden. Maar zakelijk vertel ik ook waarom we het doen zoals we het doen en ga het gesprek erover aan. Dat geeft een leuke wisselwerking en een fijn team. Naar mijn mening staat of valt een leuke avond uit eten met de juiste bediening en goede service.’

Amsterdammers moeilijk bereikbaar

Ouderkerk was jarenlang dé lunch- en dinerplek van zakelijk Amsterdam. ‘Dat is de laatste jaren sterk veranderd’, stelt Van Heije. ‘De hospitality is naar de zakencentra toegegroeid. Kijk eens wat er is bijgekomen aan horeca op de Zuidas en bij de RAI. De groep die voor mij het moeilijkst te bereiken is, zijn de Amsterdammers, ook al is het maar 15 minuten met de fiets. Ik heb meer vaste gasten uit andere delen van Nederland en België dan uit Amsterdam’.

Verandering is goed

Jaimie van Heije was altijd wel gewend planmatig te werken en vooruit te kijken. ‘Niet veranderen is stilstaan’, vind ik. ‘Verandering is van alle tijden en je moet als ondernemer meebewegen. Soms kun je lekker in je flow blijven en soms moet je een beetje meebewegen, maar er zijn ook hele grote veranderingen. Zoals corona. Dat zorgde natuurlijk voor een enorme verandering in ondernemen, waarbij je niet moet denken dat alles weer teruggaat naar het oude.

Dat is eigenlijk de reden om hier te gaan stoppen. Ik was gewend om een beetje voor te lopen op de markt en had een geheel nieuw plan voor de toekomst gemaakt. Maar de veranderingen gaan nu zo snel dat ik beter opnieuw zou kunnen beginnen, zo dacht ik. Dat bleef maar in mijn hoofd zitten. Ik ben daarom met veel mensen gaan praten, ook uit andere branches, en kwam zo tot de conclusie dat de tijd rijp was om helemaal opnieuw te beginnen.’

De toekomst

De toekomst van Jaimie van Heije ligt nog steeds in de keuken, vindt hij. ‘Restaurateur zijn vind ik nog steeds leuk. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat ik stop met koken. Ik heb heel veel plannen, ideeën en inspiratie. Het heeft alleen wat tijd nodig om mijn nieuwe plannen vorm te geven maar hoop snel te kunnen starten met wat ik wil gaan doen. Mijn bericht om met het restaurant in Ouderkerk te stoppen, heeft veel reacties losgemaakt en geen een is er negatief. Ook dat motiveert mij weer én er kwamen ook weer leuke opties bij. Misschien ben ik wel sneller terug dan iedereen denkt’, stelt hij lachend. ‘Ik ben geen type om lang stil te zitten of een sabbatical te nemen. Daar vind ik het vak veel te leuk voor.’

Laatste menu van Jamie van Heije

Jamie van Heije serveert tot 1 augustus de favorieten van zijn gasten in een speciaal menu en is  nog op zoek naar een overnamekandidaat voor het pand en restaurant in Ouderkerk aan de Amstel.