Restaurant sluit veel eerder dan gepland definitief de deuren

Restaurant sluit veel eerder dan gepland definitief de deuren

Al vanaf dag één wist Bas Hoebink dat zijn restaurant De Meesterproef op het Nijmeegse Honig-terrein een einddatum had. Het voormalig fabriekscomplex zou immers ooit bijna helemaal gesloopt worden. Met die sloop is nu begonnen en mede daardoor blijven gasten weg. En dus sluit Hoebink nu de deuren van zijn restaurant.

Bas Hoebink opende De Meesterproef in 2014 en huurde de ruimte in eerste instantie voor 8 jaar van de eigenaren van het terrein: de gemeente Nijmegen en een bouwfonds. Het plan is om er woningen te realiseren, maar dit komt vanwege de crisis niet tot uitvoer. En dus kon De Meesterproef ook na afloop van het eerste contract in 2022 gewoon blijven zitten. Dat het gebouw gesloopt gaat worden, is dan ook niet de reden dat De Meesterproef nu dicht gaat. 

Hoebink kwam in 2019 met een plan om in het oudste, bakstenen deel van de oude Honigfabriek een hotel met 50 kamers en een nieuw restaurant te realiseren. Tot dat bedrijf van start gaat, zou De Meesterproef openblijven.

Gasten moeten over sloopterrein

Met de sloop van het grootste deel van het fabriekscomplex, dat plaatsmaakt voor woningen, is inmiddels wel begonnen. En daar zit de échte reden dat De Meesterproef nu al dicht gaat. Op het hoogtepunt hadden zo'n 130 ondernemers een plek gevonden op de 'broedplaats’ zoals het Honig-terrein werd omschreven. Creatieve ondernemers, bierbrouwers, een koffiebranders, klimmuur en verschillende horecazaken. Toen de start van de sloop naderde, trokken meer en meer ondernemers weg naar de nieuwe creatieve hotspots in Nijmegen, zoals De Vasim of het Nyma-terrein. 

Nog slechts een handjevol bedrijven bleef over. ‘Gasten moeten om ons te bereiken letterlijk over sloopterrein om ons te bezoeken', zegt Hoebink in De Gelderlander. ‘Dat is niet echt aantrekkelijk. Daardoor liggen we nu minder goed in de markt.’ 

En omdat het minder druk is, gaat het werkplezier bij sommige medewerkers omlaag, zag Hoebink. Een aantal nam ontslag. Daar lag het teruglopende aantal gasten niet alleen als reden achter, haast de ondernemer zich te zeggen. Ook externe factoren als een verhuizing of afronden van de studie waren redenen om weg te gaan bij De Meesterproef.

Plannen lopen vertraging op

Ook hebben, onder meer door sterk gestegen bouwkosten, de plannen voor de realisatie van het hotel vertraging opgelopen. Hij had gehoopt al van start te zijn geweest, maar dat wordt op zijn vroegst juni 2024, zegt Hoebink. Dus is het wat hem betreft de meest verstandige beslissing om de deuren van De Meesterproef nu al dicht te doen. 

Hoebink was, middels moederbedrijf Het Hoofdkwartier Horeca, eerder eigenaar van restaurants De Firma en The Black Fox in Nijmegen en Pizza Pasta in Wijchen. In 2019 stopte het met De Firma en Pizza Pasta om zich meer te kunnen focussen op De Meesterproef en de plannen met het hotel. In 2022 verkocht hij ook restaurant The Black Fox, het geld was nodig om de investeringen in het hotelplan te kunnen doen. Tot dat hotel en restaurant opengaan, heeft Hoebink dus even geen actief horecabedrijf. De Meesterproef gaat eind september dicht.