Nieuwe stroming horecapersoneel: 'Klaargestoomd voor koken in de horeca'

Nieuwe stroming horecapersoneel: 'Klaargestoomd voor koken in de horeca'

Als eerste deelnemers van de Proeftuin Koken in de Horeca ontvangen negen mannen en vrouwen het officiële mbo-certificaat en een skillspaspoort voor koken in de horeca. In twaalf lesweken leren de deelnemers hoe je in een horecakeuken kunt koken, in theorie en praktijk.

Na goed gevolg van de Proeftuin doen de deelnemers de Proeve van Bekwaamheid en als zij geslaagd zijn ontvangen ze het mbo-certificaat ‘Koken in de horeca’. Ook werden voor het eerst aan de geslaagden Skillspaspoorten uitgedeeld. Hans Cremer, programmamanager van het Integraal Skillspaspoort, citeerde Confucius: ‘Geef me werk dat bij mij past en ik hoef nooit meer te werken.’ Dat is de essentie van skillsgericht werken.

Maatwerkproject

De Proeftuin is een maatwerkproject dat is afgestemd op de deelnemers. ‘Roald Moen van ROC van Amsterdam verzorgde de lessen en Annette De Rooij van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft gezorgd voor benodigde erkenning van de leerwerkbedrijven zodat de studenten praktijkervaring konden opdoen’, aldus projectleider Brigitte Boots van het Regionaal Werkcentrum.

Berry Croese, een van de studenten, hoorde van zijn leidinggevende van het bestaan van de Proeftuin. Croese: ‘Ik werk bij restaurant Freud, eerst als fietskoerier en inmiddels ’s avonds als gastheer. Omdat ik dagelijks vragen krijg van gasten over de gerechten en bereiding, ben ik vaak in de keuken te vinden om navraag te doen bij de koks. Dankzij deze opleiding heb ik veel meer kennis over kooktechnieken en zelf ook gerechten leren maken. En omdat ik best zenuwachtig was, mocht ik een dag van tevoren met onze chef-kok oefenen voor de Proeve van Bekwaamheid. Dat ik geslaagd ben, maakt me best wel trots.’
Een andere deelnemer, Stanimira, kan zelfs gelijk aan de slag: ‘Ik ben superblij, ik heb én een mbo-certificaat én een baan gekregen.’

Over Proeftuin Koken in de Horeca

Proeftuin Koken in de Horeca is een samenwerking van maatschappelijke organisaties met ROC van Amsterdam, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, initiatiefnemer van het project. Met verschillende proeftuinen wordt gekeken hoe we mensen naar betaald werk kunnen begeleiden via mbo-praktijkleren derde leerweg.

Proeftuin Koken in de Horeca

  • Mensen die nu niet in aanmerking komen voor werk, kunnen in korte tijd een erkend mbo-diploma of -certificaat of een praktijkverklaring behalen waardoor ze sneller aan de slag kunnen bij een werkgever.
  • Dit doen we door flexibele trajecten aan te bieden, die direct aansluiten op de behoefte van werkgevers.
  • Voor mensen zonder startkwalificatie of mensen die lang buiten het arbeidsproces hebben gestaan, is dit een opstap naar (weer en meer) meedoen in de maatschappij of een sterkere positie op de arbeidsmarkt.
  • Behaalde mbo-certificaten komen net als behaalde mbo-diploma’s in het diplomaregister van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dit doet het Regionaal Werkcentrum samen met de netwerkpartners SBB en ROC van Amsterdam | Flevoland.