Horeca Vakbeurs Hardenberg: een prachtig podium voor Oost-Nederland

Horeca Vakbeurs Hardenberg: een prachtig podium voor Oost-Nederland
Nelson Tanate, head-chef van De Librije***. Foto-credits Jan Willem Schouten

Inspiratie en gastvrijheid. Dat zijn de kernwaarden van de eerste editie van Horeca Vakbeurs, die op 29, 30 en 31 januari 2024 plaatsvindt in Evenementenhal Hardenberg. Tijdens het event wordt Oost-Nederland in de spotlights gezet. Een bijzonder beursonderdeel is Chef's Place, met aandacht voor het hoge segment. Hier verzorgen (sterren)chefs uit de regio bijzondere en interactieve demonstraties.

'Horeca Vakbeurs waar de horeca te gast is’. Dat is de slogan van het nieuwe event. Het is zeker niet de eerste keer dat de locatie in Hardenberg haar deuren opent voor de horeca. In de evenementenhal werd tot en met 2016 een horecabeurs georganiseerd. Er is nagedacht over een onderscheidend concept en er is ruimte op de beurskaart. In Oost-Nederland wordt nog geen horecabeurs georganiseerd, terwijl er meer dan 10.000 horecabedrijven zijn gevestigd.

De Horeca Vakbeurs richt zich primair op de horecaondernemer en -manager en leidinggevenden. Ook het hogere segment wordt bediend met onder andere Chef's Place.

Programma Chef's Place

Op Chef’s Place worden bezoekers door topchefs uit de regio meegenomen in de wereld van exclusieve culinaire gerechten en de bereidingen hiervan. Op deze speciale plek op de beurs krijgen de chefs hun eigen keuken, waar ze op verschillende manieren hun creativiteit, passie en vakmanschap tonen. Als bezoeker kun je dus letterlijk een kijkje in de keuken nemen. Ook kunnen bezoekers deelnemen aan Wie is de masterchef.?

Maandag 29 januari

  • 11.00 - 13.00 uur Jamsessie Mysteriebox met Lars Aukema, chef van restaurant Affect, Martijn Kuik, chef van Sukerieje en Nick van Swaal, chef van Rheezer Bistro .
  • 13.15 - 14.15 uur Masterclass Hanos
  • 13.30 - 14.00 uur Live demo Nelson Tanate, head-chef van De Librije*** 
  • 14.30 - 16.00 uur Jamsessie Mysteriebox met Emiel Kwekkeboom, chef van restaurant Joann, Jelle Jansen, chef van restaurant De Woage* en Yannick Roodhof, chef van Sukerieje.

Dinsdag 30 januari

  • 11.00 - 13.00 uur programma Leerling - Leermeester met Chiel de Groot, chef van restaurant Amused, Emiel Kwekkeboom, chef van restaurant Joann en Yannick Roodhof, chef van Sukerieje.
  • 13.15 - 14.15 uur Masterclass Hanos
  • 14.30 - 17.00 uur programma Leerling - Leermeester met Chiel de Groot, chef van restaurant Amused, Jelle Jansen, chef van restaurant De Woage* en Martijn Kuik, chef van Sukerieje.

Woensdag 31 januari

  • 11.00 - 13.00 uur Wie is de masterchef? met Emiel Kwekkeboom, chef van restaurant Joann, Niels van Dooijeweert, chef van Broederenklooster en Steven Klein Nijenhuis, chef van Herberg Onder de Linden*
  • 13.15 - 14.15 uur Masterclass Hanos
  • 14.30 - 16.30 uur Wie is de masterchef? met Jelle Jansen, chef van restaurant De Woage*, Niek van Leeuwen, chef van restaurant L’église. 

Trendpodium

Op de beurs is ook een inhoudelijk programma, waar bezoekers kennis en inspiratie kunnen opdoen. Hier komen de ondernemersuitdagingen aan bod. Iedere beursdag begint om 11.30 uur met een dagstart van Group7.

Maandag 29 januari

  • 12.30 - 13.15 uur: Stef Driessen, sector banker Leisure bij ABN AMRO vertelt hoe je in 6 stappen je marge kunt verdriedubbelen met kunstmatige intelligentie.
  • 13.30 - 14.00 uur: Charlotte Mauritz deelt tips & tricks over social media. Elke dag schuift een chef aan, die vertelt wat social media voor zijn horecazaak doet.
  • 14.15 - 15.00 uur: Mathijs Ummels vertelt hoe je generatie Y en Z leiding kunt geven en hoe ze (weer) van je gaan houden.
  • 15.15 - 15.45 uur: Boost je menukaart: Bianca Roemaat en Petra Venekamp geven tips hoe je meer geld kunt verdienen aan je menukaart.

Dinsdag 30 januari

  • 12.15 - 13.00 uur: Food- en Horecatrends 2024: Maaike de Reuver praat bezoekers bij over de belangrijkste trends, transities en ontwikkelingen in de wereld van eten, drinken en gastvrijheid.
  • 13.30 -14.00 uur: Charlotte Mauritz deelt tips & tricks over social media. Elke dag schuift een chef aan, die vertelt wat social media voor zijn horecazaak doet.
  • 14.15 - 15.00 uur: Mathijs Ummels vertelt hoe je generatie Y en Z leiding kunt geven en hoe ze (weer) van je gaan houden.
  • 15.15 - 15.45 uur: Boost je menukaart: Bianca Roemaat en Petra Venekamp geven tips hoe je meer geld kunt verdienen aan je menukaart.

Woensdag 31 januari

  • 11.45 - 12.30 uur: Charlotte Mauritz deelt tips & tricks over social media. Elke dag schuift een chef aan, die vertelt wat social media voor zijn horecazaak doet.
  • 13.00 - 13.45 uur: Mathijs Ummels vertelt hoe je generatie Y en Z leiding kunt geven en hoe ze (weer) van je gaan houden.
  • 14.00 -14.45 uur: Margé Hans, eigenaar van familiebedrijf De Rheezerbelten vertelt hoe passie, natuur en streekproducten waarde bieden aan haar restaurant.
  • 15.00 - 15.45 uur: Rian Dings en Dorien Verdier nemen beursbezoekers mee in de (tech) transitie. Hoe kun je nieuwe vaardigheden ontwikkelen én technologie ontdekken om in de praktijk te gebruiken. Robot Kime sluit ook aan. 

Samenwerking met scholen

De organisatie is blij dat alle regionale onderwijsinstellingen hun medewerking verlenen. Zij gaan op een ander gedeelte van de beursvloer een wedstrijdprogramma organiseren. Een van de onderdelen is Hells Kitchen op de woensdag. Daarbij moeten de studenten onder tijdsdruk koken en laten zien wat ze kunnen.’

Studenten nemen ook deel aan de barista- en biertapwedstrijden. Bezoekers kunnen ook als barista aan de slag. Zij kunnen hun eigen special maken, die vervolgens op polaroid wordt vastgelegd. Hiervan wordt een achterwandcollage gemaakt en aan het eind van de vakbeurs wordt een winnaar uitgekozen.

Proefplein

Een ander bijzonder onderdeel van de beurs is het Proefplein. Op het Proefplein kunnen bezoekers ideeën opdoen voor de drankenkaart. Diverse leveranciers laten via hun dranken kennismaken met hun aanbod. Hier kunnen verschillende smaken worden geproefd en kom je alles te weten over hun producten.

Veel animo

Evenementenhal Hardenberg onderscheidt zich met een uitstekende service. Standhouders en bezoekers worden volledig ontzorgd. Er is een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Ook de garderobe is gratis en iedereen kan op de terrassen een hapje en een drankje bestellen. De horeca moet zich ‘te gast’ voelen. Bezoekers kunnen ook bijpraten en elkaar ontmoeten op het Misset Horeca terras. p

Het hele beursprogramma en meer is te vinden op de website van de beurs. Het registreren van kaarten kan ook online.